LEDA I EL CIGNE

  • Títol:  Leda i el cigne
  • Autor: Còpia de Leonardo Da Vinci (Anònim)
  • Cronologia: 1515-1520
  • Dimensions: 112x86cm
  • Localització: Galleria Borghese (Roma)
  • Estil: Renaixement

——-

El conegut mite de Leda i el cigne, extret de les Metamorfosis d’Ovidi, va ser un dels temes més representats durant l’època del renaixement.

Aquesta obra és  una còpia de la pintura original de Leonardo Da Vinci que resta perduda. Va ser realitzada  entorn els anys 1515 i 1520.

La Leda Borghese va ser una de les quals es pensava que podia ser l’original però avui en dia, se sap que és una còpia d’una recreació feta en cartó pel deixeble de Leonardo, Cesare da Sesto. La còpia està documentada a la galeria des de l’any 1693. Està pintada al tremp sobre taula i fa 112 cm d’alt i 86 cm d’amplada. L’original era més alt.

La pintura representa Leda, reina d’Esparta i Zeus, transformat en cigne. Als peus de tots dos es veuen les closques dels dos ous que ella ha post dels quals surten Helena, Clitemnestra i els bessons Cástor i Pólux.

Tot i ser una còpia, conserva l’estil de Leonardo. Segons sembla, aquesta obra va ser l’única en la qual Leonardo va representar un nu, fet que mostra el seu interès per a l’antiguitat grecollatina, ja que el va portar a pintar una dona nua, fet insòlit en la seva carrera. A l’època l’obra va ser considerada molt eròtica per la delicadesa i postura de la noia mentre sosté el cap del cigne, que es pot interpretar com a símbol fàl·lic per la seva forma.

La tècnica de la perspectiva aèria és també utilitzada en aquesta obra. En primer pla les línies dels contorns són més vius mentre que a mesura que la imatge s’allunya les línies van perdent nitidesa.

Per últim, cal fixar-se en la cara de Leda, molt semblant al rostre de la Verge de les roques de Leonardo. Es creu que es va inspirat en la cara de la seva mare per realitzar aquests dos rostres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s