APOL·LO SAURÒCTON

IMG_2428

L’Apol·lo Sauròcton és en realitat una de les nombroses còpies que van fer els romans de les obres gregues clàssiques fetes en bronze. Gràcies a aquestes còpies podem intuir com eren aquestes obres clàssiques en bronze, que van ser foses per diverses causes.

Aquesta còpia, situada ara al Louvre, anteriorment es trobava a Itàlia, a la Villa Borghese. L’any 1807 va passar a formar part de les col·leccions franceses i més tard es va establir al Museu del Louvre de París on podem contemplar-la actualment.

A l’obra veiem un Apol·lo jove, una mica inclinat i observant el llangardaix que puja per l’arbre. Apol·lo va ser col·locat per Praxítel·les amb la típica inclinació, la coneguda corba praxitel·liana. Tant la postura com el tronc, que serveix de suport a la figura, formaven part de l’original.

El déu té un aspecte efeminat i, per tant, a l’època va ésser considerada una obra irrespectuosa cap al déu olímpic. No obstant, hi ha més interpretacions: és una semblança de l’Apol·lo que va matar la pitó, però aquí és jove i sols vol matar el petit rèptil. Altres diuen que simbolitza l’Apol·lo guaridor, perquè també és considerat el déu de la malaltia, i aquí el llangardaix representa el mal, la malaltia.

L’escultura és exempta i dempeus. L’original va ser feta mitjançant la tècnica de la cera perduda en bronze, però aquesta va ser esculpida en un sol bloc de marbre amb la tècnica de la talla. Pel que fa a la composició, la figura del déu està en repòs, és simètrica i les proporcions són correctes. És una obra monocroma. Té un acabat llis i polit. És d’estil grec clàssic, ja que comença a notar-se el moviment de la figura.

La funció és estètica. La podem relacionar amb el famós Hermes amb l’infant Dionís del mateix Praxítel·les, on també podem apreciar la famosa corba praxitel·liana.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s