ARES BORGHESE

tumblr_mamlq44ovq1rdj5dgo1_1280

L’Ares Borghese és una estàtua dels segles I-II aC, feta de marbre. S’identifica amb el déu romà pel casc de guerrer i per la joia que porta al turmell, joia que va utilitzar Hefest quan va voler enxampar-lo amb la seva esposa Venus. Després va decidir que se la deixés posada per recordar per sempre la seva deshonra.
En un principi la figura formava part de la col·lecció d’obres de la família Borghese fins que Napoleó la va comprar en una subhasta. Actualment la podem trobar al Musée du Louvre de París.

El déu Ares és el déu olímpic de la guerra i la violència, en contraposició amb Atena, que és més sàvia i intenta sempre protegir els humans. A Grècia no el tenien en gran consideració, ja que era traïdor i, a més, es diu que sempre estava darrere les epidèmies i les plagues. En canvi, entre els romans era molt més preuat.

En aquesta representació se’l veu jove, només armat amb un casc i una llança, que no s’ha conservat. És una figura exempta i en repòs, amb una figura posició pensativa però alhora alerta, com es veu per la tensió dels músculs. És una figura simètrica i les seves proporcions són correctes. Medeix aproximadament 211 cm.

L’obra és atribuïda a l’escultor grec Alcamenes, que va fer l’original en bronze, no conservat, cap al segle V aC. Se sap per la descripció que va fer l’historiador grec Pausànies. La funció de l’obra és decorativa.

Foto capçalera extreta de: cindywest.tumblr.com

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

 

Anuncis