ARES / MART

Ares (Ἄρης) era el déu de la guerra. Algunes llegendes senyalen Zeus i Hera com els seus pares, tot i que altres versions apunten que Hera va concebre Ares després d’haver tocat una flor màgica, història molt semblant al naixement del déu Hefest. Es va aparellar amb deesses com Afrodita, nimfes com Harmonia o mortals com el cas d’Aglauros, i va tenir nombrosos fills. Els més famosos són Eros, Deimos, Fobos, Ànteros i les Amazones. Germà d’Hebe, d’Erisi d’Ilitia, Ares equival al Mart romà.

ares_borghese_louvre_ma_866_n06
Ares Borghese

Ares no va ser un déu gaire venerat en una Grècia que preferia la intel·ligència i l’equilibri que descrivien Atena per sobre de la brutalitat i fogositat que simbolitzava Ares. Com a curiositat, cal remarcar que Ares no guanyarà cap batalla en els mites grecs.

Mart va ser molt més venerat pels romans, que li dedicaren un mes i fins i tot un planeta. Per als romans, inicialment, fou el déu de la fertilitat i la vegetació, així com el protector dels ramats bovins. Per tant, aquests el veneraven per tal que purifiqués els camps i els fes fèrtils.

Potser el motiu de la devoció romana per aquest déu radica en la seva relació amb la fundació de Roma, ja que Ròmul i Rem, fundadors de la ciutat, eren el seus fills. El déu era considerat el pare del poble romà i, per tant, els habitants de la ciutat s’anomenaven a si mateixos fills de Mart.

Posteriorment i per clara influència del poble grec, se’l va relacionar amb la deïtat d’Ares, fent-lo adquirir així una llegenda i història mitològica.

El seu culte era molt practicat sobretot pels soldats que purificaven les seves armes en diversos rituals com el celebrat el 19 d’Octubre i anomenat Armilustrium. El primer temple que es creu que va tenir estava situat fora de les fronteres romanes, al lloc conegut com a camp de Mart. Tot i així, el seu temple més conegut va estar situat al Capitoli i era compartit per Júpiter i Quirí.

Els seus símbols com a guerrer eren el llop, el pigot garser i la llança. Rebia sacrificis abans del combat i es deia que apareixia al camp de batalla acompanyat per una deessa guerrera que s’anomenava Bel·lona. Es creu que aquesta divinitat podia ser la seva muller, tot i que també el relacionen amb Nerio.

Pel que fa al món de l’art, Mart sol ser representat com un guerrer armat i amb un casc crestat. Sol aparèixer en un carro amb escut i llança. L’escut simbolitza Roma i es diu que caigué del cel per salvar els romans. L’ocell puput i el llop són els seus animals sagrats i, per tant, el solen acompanyar en les seves representacions.

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s