ÀRTEMIS / DIANA

Àrtemis (Ἄρτεμις) és la deessa de la caça, els animals salvatges, el terreny verge, els naixements, la virginitat i les donzelles. També diuen que portava i alleujava les malalties de les dones. És, alhora, reconeguda com una personificació de la Lluna, de la mateixa manera que el seu germà ho és del Sol. És la germana bessona d’Apol·lo, per tant, filla de Zeus i Leto. La primogènita va néixer a Delos i es diu que va ajudar a portar el seu germà al món. Va romandre verge i jove eternament.

És el prototip de dona esquerpa, i només es complau caçant. Com Apol·lo, porta un arc que utilitza contra els cérvols i contra els humans. Les morts sobtades i indolores s’atribueixen a les seves fletxes, en el cas de les dones, al seu germà en el dels homes.

Diana de Versailles al Louvre.

És una deessa molt venjativa, com mostra el nombre de víctimes que la seva còlera ha arrasat. Entre elles figura Orió, el qual va intentar violar-la; la deessa va enviar-li un escorpí que va matar-lo amb la seva picada. O Ifigènia: la còlera de la deessa venia d’anys enrere però tot va començar un dia quan Agammèmnon sortí a caçar i va matar un cérvol i no va fer cap mena de sacrifici. Aquest mateix dia va néixer la seva filla Ifigènia. Llavors, quinze anys més tard quan estaven a punt d’embarcar cap a Troia, es van trobar que no hi havia vent per navegar i l’endeví Calcant va predir que Àrtemis estava molt enfadada amb Agamèmnon i que Ifigènia havia de morir per poder marxar cap a Troia. A l’últim moment la deessa va canviar la jove per un cérvol i se l’endugué com a esclava per sempre més.

Quan l’interès general va poder més que l’amor pels fills i la condició de rei va prevaldre damunt la del pare, Ifigènia va ser portada davant l’altar, enmig dels plors dels sacerdots, per fer ofrena de la seva sang pura; es vacommoure la deessa, va posar un núvol davant els ulls, i es diu que, enmig de la cerimònia, de la multitud dels qui participaven en el sacrifici i de les veus dels qui pregaven, va substituir la princesa de Micenes per una cèrvols, que va col·locar en lloc d’ella.” Ifigènia

Les Metamorfosis (Llibre XII)

Àrtemis és honrada a totes les regions muntanyoses de Grècia. El santuari més famós és el d’Éfes.

Gravat del que va ser una vegada el temple d’Àrtemis (Éfes, Turquia)
Restes del Temple d’Àrtemis a Èfes.

 

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

Anuncis