ARTEMISA / DIANA

Artemisa (Ἄρτεμις) és la germana d’Apol·lo, per tant, filla de Zeus i Leto. La primogènita va néixer a Delos i es diu que va ajudar a portar al seu germà al món. Va romandre verge i jove eternament. És el prototip de dona arisca que només es podia complaure caçant. Com Apol·lo, porta un arc què utilitza contra els cérvols i contra els humans, fins i tot. Les morts sobtades i indolores s’atribueixen a les seves fletxes.

bustodediana_anonimoprado

És la deessa de la caça, els animals salvatges, el terreny verge, els naixements, la virginitat i les donzelles, que portava i alleujava les malalties de les dones…

És venjativa, ja que han sigut moltes les víctimes que la seva còlera ha arrassat. Entre les seves víctimes figura Orió el qual va intentar violar-la i la deessa va enviar-li un escorpió que va matar-lo amb la seva picadura. O Ifigènia: la còlera de la deessa venia d’anys enrere però tot va començar un dia quan Agammèmnon sortí a caçar i va matar un cérvol i no va fer cap mena de sacrifici. Aquest mateix dia va néixer la seva filla Ifigènia. Llavors, quinze anys més tard quan estaven a punt d’embarcar cap a Troia no hi havia vent per navegar i Tirèsises, l’endeví, els va dir que Artemisa estava molt enfadada amb Agammèmnon per aquest motiu i que Ifigènia havia de morir per poder partir cap a Troia. A l’últim moment la deessa va canviar a la jove per un cérvol i se l’endú com a esclava per sempre més.

Diana caçadora de Rubens
Diana caçadora de Rubens

“Quan l’interès general va poder més que l’amor pels fills i la condició de rei va prevaldre damunt la del pare, Ifigènia va ser portada davant l’altar, enmig dels plors dels sacerdots, per fer ofrena de la seva sang pura; es vacommoure la deessa, va posar un núvol davant els ulls, i es diu que, enmig de la cerimònia, de la multitud dels qui participaven en el sacrifici i de les veus dels qui pregaven, va substituir la princesa de Micenes per una cèrvols, que va col·locar en lloc d’ella.” Ifigenia

Metamorfosis, Ovidi, Llibre XII

—————–

Artemisa és honrada a totes les regions muntanyoses de Grècia. El santuari més famós és el de Éfeso. Era, a la mateixa vegada, reconeguda com una personificació de la Lluna.

S’identifica amb la deessa llatina Diana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s