ATENA MATTEI

athenamattei

L’anomenada “Athena Mattei” és en realitat una rèplica romana d’una escultura grega que també ha aconseguit sobreviure durant tots aquests segles.

L’origial és l’Athena Pireu (ubicada actualment al Museu de l’Àgora d’Atenes), una estàtua de bronze del segle IV aC. creada per Cefisòdot o Eufranor, i descoberta el 1959. La nostra escultura, la de marbre, cap a l’any 1626 estava instal·lada al Palazzo Mattei; més tard va pertànyer a la col·lecció del cardenal Fesch entre 1808 i 1814; a continuació va ser adquirida per Lluís XVIII en 1821 i finalment va ser comprada i traslladada a la seva ubicació actual: el Museu del Louvre de París.

La deessa de la guerra i la saviesa està de peu, dreta, mirant el front, amb el braç dret recolzat sobre el maluc i l’esquerre separat del tors i fent una mena de salutació. La llum de l’escultura es concentra en el pèplum que porta posat, degut als numerables plecs i detalls, com la pell de la cabra Amaltea que porta posada a sobre com una mena de faixa, i es veu la cara de Medusa en la banda que li creua per sota del pit dret. És una figura exempta, esculpida en la tècnica de la talla, amb forma dempeus. Les proporcions i la simetria són correctes. Mesura 2,30 m d’altura.

Aquesta escultura també és coneguda com a l’Atenea Benevolent o l’Atenea Pacífica, a causa del seu rostre, que ens transmet dolçor i simpatia. És una obra que ens ofereix una versió més suau i humana de la deessa olímpica. Però, tot i això, segueix conservant alguns dels seus atributs (com el ja mencionat casc de guerrera).

L’estil de l’obra és grec clàssic fet durant el període ja hel·lenístic i la funció és estètica.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

 

Anuncis