ATENA / MINERVA

Atena (Ἀθηνή) és la deessa de la guerra estratègica, de la saviesa i la raó. És filla de Zeus i de Metis, i, per tant, és de la segona generació de déus olímpics. S’identifica amb la deessa llatina Minerva.

L’Atena Mattei al Louvre.

Quan Metis estava a punt de donar a llum, Zeus se la va empassar, ja que Urà i Gea li havien dit que si Metis tenia un fill li prendria el seu imperi celestial. Quan el moment del part va arribar, Hefest li va donar un cop de destral al cap i d’aquí sortí una jove armada amb un casc i una llança. Es diu que va fer un crit de guerra que ressonà a tota la Terra.

És una deessa verge. Tot i això, té un fill, perquè en una visita a Hefest, per millorar les seves armes, aquest, abandonat i menyspreat per Afrodita, es va enamorar d’ella en només veure-la i va començar a perseguir-la. Va agafar-la i en el seu desig va tacar la cama de la deessa, però aquesta es va netejar amb un tros de llana que més tard va tirar a terra. D’aquí va néixer Erecteu, el qual Atena va cuidar i educar i va voler fer-lo immortal.

Els seus atributs són la llança i el casc. Al seu escut va fer aparèixer el cap de Medusa, la qual va ser assassinada per Perseu. El seu animal era l’òliba i la seva planta l’olivera. Era sovint representada alta i més majestuosa que bella.

La deessa protegeix Heracles en els moments de combats i de la mateixa manera també ajuda Odisseu a tornar a Ítaca. Acostuma a actuar de manera discreta i adoptant la figura de diferents mortals.

Tanmateix, perquè qui pretén rivalitzar amb ella en mèrits s’adoni amb exemples de quin és el premi que pot esperar d’un atreviment tan forassenyat, en els quatre extrems afegeix quatre competicions, clarament visibles pels seus colors i amb petites figures ben nítides.”

Pal·las i Aracne – Les Metamorfosis. Llibre VI

Atena és escollida protectora i patrona de moltes ciutats, en les quals hi havia temples dins dels nuclis urbans. Algunes són Atenes, Esparta, Mègara o Argos.

El Partenó (de l’Acròpolis d’Atenes) és el temple més famós dedicat a la deessa.

 

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

Anuncis