ATENA GIUSTINIANI

 

250px-atena-giustiniani-vatican

 

 

 

La deessa de la saviesa, de l’estratègia i de la guerra justa, protectora de ciutats i muralles, és representada en aquesta obra en marbre de Paros tallat i polit. L’autor, anònim, la representa amb els atributs que la caracteritzen.

4387243855_032b5f4bb7
Fotografia extreta de flickr.com

El seu cap és coronat per un casc, ben elevat sobre el front per mostrar el seu gest de salutació pacífica. En aquest cas està decorat amb una esfinx, però en altres obres poden aparèixer cavalls, xais, etc.

El pit està ocupat per l’ègida, una cuirassa de pell de cabra que li va donar el seu pare, Zeus. En aquesta representació, podem veure que està decorada amb el cap de la seva enemiga Medusa.

Tot i que en aquesta obra no apareix el seu distintiu escut podem observar com en als seus peus trobem un dels animals consagrats a ella, la serp, que representa a Erictoni, primer rei d’Atenes, i que alhora fa de suport.

La simplicitat d’aquesta obra té una explicació. La Guerra del Peloponès (431aC-404 aC) va deixar fortes seqüeles en tota Grècia i especialment en Atenes, on l’activitat artística va sofrir una greu aturada. Durant aquesta època (400 aC-350 aC) no es va construir cap edifici d’interès i els escultors i pintors quedaren reduïts a realitzar obres de poca entitat. En el camp escultòric, el treball es limità a esteles funeràries i només es poden destacar poques escultures exemptes. Una de elles és aquesta Atena. No obstant això, aquesta obra de la deessa de la saviesa, tot i ser simple, està magníficament realitzada, fet que permet que conservi la seva dignitat.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: wikipedia

Anuncis