BACUS MALALT

Caravaggio era molt jove quan va realitzar aquesta obra.  Aquest autoretrat en el qual l’autor es representa com a Baco, el déu del vi, està realitzat mitjançant la tècnica de l’oli sobre llenç.

En l’obra és notable el naturalisme, típic del nord d’Europa, que l’autor utilitzarà  al llarg de la seva vida.  En ella podem observar un Caravaggio pàl·lid i melancòlic, malalt i semi despullat, només tapat amb un mantell blanc. Davant seu trobem una natura morta, composta per raïm negre, préssecs i fulles, tot pintat amb gran veracitat i en petites dimensions per, possiblement, fer una crida a la freda pintura de tema clàssic que es feia a l’època. El color predominant de l’obra és el negre, que queda contrastat amb la llum que emana de la pell groga de l’autor.

L’explicació del perquè Caravaggio es representa malat és perquè realment ho estava. L’autor va pintar aquesta obra a l’hospital, quan va passar uns dies allà a causa d’unes ferides provocades per un cavall. El fet que es tracti d’un autoretrat explica la retorçada postura de la figura, assegut de costat però amb el rostre mirant a l’espectador, la mateixa postura que l’autor havia d’adoptar davant del mirall per auto-retratar-se.

Deixa un comentari