CLAUDI DIVINITZAT

4330300657_89c21a4a9e

El prototipus de retrat a peu de l’emperador ja va ser inaugurat amb el famós August de Prima Porta i en aquest cas, Tiberi Claudi Cèsar August Germànic, més conegut com Claudi, quart emperador i descendent d’August va decidir imitar-lo.

imperio09
Fotografia extreta de lahornacina.com

Aquesta escultura de marbre polit i tallat, d’autor anònim, representa l’emperador dempeus, mig despullat amb només un mantell, esculpit mitjançant la tècnica del drap mullat, que tapa el seu sexe i s’enfila fins el seu braç esquerra, braç que subjecta un ceptre. El braç, col·locat de manera contrària a l’esquerra (fet que forma una diagonal en la composició) subjecta una pàtera (plat per beure).

L’obra té la mateixa postura que l’August, elevant el maluc dret i aguantant tot el pes sobre la cama dreta.

L’emperador va demanar que el retrat tingués una semblança amb el model d’August, però que respectés l’edat del representat, en un intent de respectar el realisme romà.

Aquest  realisme es va centrar en el rostre, que emana un aire de tristesa, però no en el cos.

Per últim, cal destacar que l’objectiu de l’obra és el de divinitzar l’emperador. El ceptre, els peus descalços (propi de déus i mortals divinitzats) i l’àguila, animal sagrat de Zeus, així ho demostren.

L’escultura té els dos braços i la part superior de l’àguila restaurats, ja que va ser trobada en molt mal estat en Lanuvium l’any 1865.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: imperioromanodexaviervalderas.blogspot.com.es

Anuncis