CUPIDO JUGANT AMB LA PAPALLONA

tumblr_nlkqtwfuyq1qbmgeto1_1280

Aquesta escultura va ser feta en marbre mitjançant la tècnica de la talla per Antoine-Denis Chaudet el 1763, tot i que el model en guix es va presentar l’any 1802, no va ser completada en marbre després de 7 anys de la mort de Chaudet, va ser acabada pel seu amic Pierre Cartelier. Va ser adquirida a través de la vídua del difunt per Lluís XVIII i posteriorment va ser traslladada al Museu del Louvre de París on es troba actualment.

Cupido és representat com un adolescent nu, va desarmat i l’únic atribut pel que el reconeixem són les seves ales. Es troba agenollat, agafa una

tumblr_nlkqtwfuyq1qbmgeto6_1280
Fotografia extreta de fer1972.tumblr.com

papallona per les ales (com si estigués presa, ja que representa la psique en grec, és a dir, l’ànima) amb una mà i amb l’altra una rosa. El mite de Cupido i Psique va ser molt important durant el període neoclàssic; l’escultor italià Canova és un dels autors representatius d’aquest mite amb la seva obra Psique reanimada pel petó d’Amor (1793) que es troba al Louvre. Els frisos de la base de l’escultura desenvolupen el tema de l’escultura: veiem a varis cupidos petits que immobilitzen una papallona. Però aquesta acabarà sent alliberada gràcies a les abelles, enfadades a causa de les fletxes disparades a la colmena. La figura és exempta i de forma sedent. Pel que fa a la composició, està en repòs, és simètrica i té unes proporcions correctes. És una obra que ens transmet delicadesa degut al seu acabat: per la seva pose, els dits delicats, el tractament del cabell, el marbre polit gairebé translúcid, aconseguint, així, un equilibri entre la natura i l’ideal.

erotescartellier-copia
Fotografia de enbuscadeeros.blogspot.com

La funció de l’estàtua és decorativa. Aquestes escenes estan inspirades en la Idil·lis de Teòcrit (s. III aC), el poeta grec més famós de l’època alexandrina, i la delicadesa de la talla expressa tot el seu encant bucòlic. L’elegància de la pose recorda a certes escultures clàssiques i renaixentistes com la noia de Ponce Jacquiot Extraure un Thorn.

Fotografia capçalera extreta de fer1972.tumblr.com

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

 

Anuncis