DEMÈTER / CERES

Demèter (Δημήτηρ) és la deessa mare de l’agricultura, la fertilitat i la terra i la protectora del matrimoni. És filla de Urà i Gea, germana i una vegada esposa de Zeus, amb qui va engendrar Persèfone (Proserpina). Forma part, per tant, de la primera generació de déus olímpics. Equival a la Ceres romana.

La seva filla i ella estaven molt unides: un dia, Hades va veure la jove agafant flors i es va enamorar d’ella, la volia al seu costat i la va segrestar i la va portar a l’inframón amb ell. Demèter va començar a buscar la seva filla i de tant enfadada i amoïnada que estava, les collites i els cultius es van aturar o es van fer malbé. Finalment, desesperada, va demanar ajuda al seu germà Zeus i aquest va descobrir que Persèfone es trobava a l’Inframón amb Hades, a qui va ordenar que la deixés tornar amb la seva mare. Hades, abans de deixar-la marxar, va fer que mengés sis llavors de magrana, cosa que l’obligava a tornar a l’Hades quan ell volgués. Finalment van arribar al tracte que sis mesos estaria a l’Infamón, mesos en què la vigoria de la natura s’alenteix, la tardor i l’hivern, i els altres sis mesos amb la seva mare, temps en què les flors i les collites tornen a sortir, la primavera i l’estiu. En altres versions es diu que Persèfone menja les llavors sense voler i per això ha de tornar amb Hades. Sigui com sigui, aquest era el mite que explicava les estacions de l’any.

L’atribut més destacat de la deessa acostuma a sér un feix d’espigues, també una falç o la “cornucòpia” o banya de l’abundància, fabricada per Zeus amb la banya de la cabra Amaltea, de la qual sempre surten aliments abundants: simbolitza l’abundància i prosperitat i es representa com una banya o un cest de mimbre amb fruites i flors.

Els llocs sagrats i de culte a Demèter més importants no eren concentrats en un lloc concret, sinó que estaven repartits per molts llocs: Eleusis, Hermíone, Megara, Corint, Delos, Samotràcia, etc.

Se la sol representar com una dona vestida d’una manera sòbria.

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

Anuncis

Un pensament sobre “DEMÈTER / CERES

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s