DEMÈTER

DEMETER

Aquesta escultura, situada en el corredor est de la Galleria degli Ufizzi, va ser trobada a Roma i es va convertir en part de la col·lecció de la família Mèdici l’any 1569. L’escultura podria ser una còpia d’un original grec del segle IV aC. L’avantbraç dret i la mà esquerra són producte de les restauracions.

La composició exempta està formada per una figura femenina dempeus vestida amb una túnica que tapa la totalitat del cos. Només podem observar la cara i els braços. L’escultura està realitzada en marbre blanc mentre que per a la roba es va utilitzar un tipus de marbre negre. El treball representa la deessa grega Demèter (Ceres en llatí), filla dels titans Cronos i Rea i germana d’Hera, Hestia, Zeus , Posidó i Hades.

La deessa se’ns presenta solemne i serena. La grandària, superior a la real, i la majestuositat de l’actitud suggereix que podria ser una estàtua de culte de la deessa, i per tant un objecte de veneració per als fidels.

Podem reconèixer la deessa gràcies a la corona d’espigues que porta al cap, un dels atributs típics de la deessa de l’agricultura.

El que realment crida l’atenció d’aquesta escultura amb posició de contraposat és l’himatió de color negre que vesteix. Possiblement, el color simbolitzava el dol per la pèrdua de la seva filla Persèfone, després del  rapte comés per Hades. A partir d’aleshores, i per voluntat de Zeus, Persèfone passaria només la meitat de l’any amb la seva mare mentre que la resta estaria amb el seu marit Hades a l’inframón.

L’estàtua presenta el braç dret aixecat, fet que ens fa suposar que originalment subjectava una torxa. Segons la llegenda, després de perdre la seva filla, Demèter la va buscar durant nou dies i nou nits il·luminant el seu camí amb la llum de la seva torxa. Per una altra banda, es pensa que la mà esquerra portava un manat d’espigues i roselles, la flor sagrada de la divinitat.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: seeuquiserfalarcomzeus.blogspot.com.es

 

Anuncis