DIANA DE VERSAILLES

IMG_2429

La Diana de Versailles representa la deessa Diana, deessa romana de la caça, amb el cèrvol i amb les fletxes. És una còpia d’un original en bronze de l’any 325 aC aproximadament, atribuïda a Leocares. L’obra també és coneguda com Diana à la Biche, Diana Caçadora o l’Àrtemis de la caça.

L’estàtua va ser descoberta a Itàlia, però hi ha diverses teories sobre la seva procedència: uns diuen que ve de Nemi, on hi havia un antic santuari, o de la Vila Adriana a Tívoli. A finals de la dècada de 1550 va ser instal·lada a Fontainebleau com a peça central del Jardí de la Reina d’Enric II de França, fent al·lusió a la seva amant Diana de Poitiers,. El 1602, Enric IV la traslladà al Palau del Louvre a una sala dissenyada especialment per a acollir-la, la Salle donis Antiques (actualment la Salle donis Caryatides). Posteriorment Lluís XIV va fer realitzar una rèplica per instal·lar-la en la Gran Galeria de Versalles. Com aquesta, existeixen nombroses còpies tant en bronze com en marbre. El lloc web del Louvre esmenta rèpliques romanes similars a l’original trobades a Leptis Magna (Líbia) o a Antalya (Turquia).

detail_diana_versailles_louvre_ma589

La deessa és representada com una jove bella a punt de caçar. Va vestida amb una túnica curta, que té molt de moviment i de llum, i unes sandàlies als peus. El cabell el té recollit per així deixar-nos contemplar la seva bellesa. A la mà dreta tenia un arc que no s’ha conservat. Al costat esquerre un cérvol corre amb la divinitat. Apareix saltant una mena de tronc que serveix com a suport de l’escultura.

La figura és de tipus exempta i de forma dempeus. Va ser realitzada en marbre mitjançant la tècnica de la talla. És simètrica i té una alçada de 201 cm. L’obra ofereix diversos punts de vista; és un conjunt dinàmic i amb molt de moviment. Apareix el contraposa en la figura (correspon al braç doblegat amb la cama dreta una mica més avançada mentre que la cama esquerra apareix més retardada). Els plecs del mantell són suaus i cauen amb gràcia. L’estil és grec clàssic i ho veiem en el contraposat i en el moviment.

La funció és purament decorativa. Possiblement l’autor original va voler plasmar la deessa fent la seva activitat preferida.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s