DIONÍS / BACUS

Dionís (Διόνυσος), patró de l’agricultura i del teatre, és el déu que va portar a Grècia la cultura del vi. D’origen asiàtic, va arribar acompanyat d’orgies orientals que, en cert aspecte, tenien un significat religiós. Fill de Zeus i Sèmele, la filla de Cadme, forma part de la segona generació de déus olímpics. Equival al Bacus romà.

dionis
Dionís i un sàtir

Ja el seu naixement marcarà el to de bogeria que caracteritzarà la seva vida. Trobem dues versions. En la primera és fill de Sèmele, una dona mortal, filla del rei Cadme, i de Zeus. Hera, l’esposa gelosa del rei dels déus, visitarà Sèmele amb la intenció de fer-la dubtar sobre la identitat del pare del fill que espera, ja que aquest sempre es presentava en l’obscuritat.

Aquests dubtes, faran que Sèmele demani a Zeus que es mostri de la mateixa manera que a l’Olimp. Això provocarà que Sèmele quedi totalment cremada. Zeus aconseguirà rescatar el fetus de Dionís i el posarà dins la seva cuixa fins que li arribi el moment de néixer.

L’altra versió diu que la seva mare és Persèfone, reina de l’inframón. Hera, per tal d’acabar amb el fill, li envia Titans. Zeus aconsegueix acabar amb aquests però ja s’havien menjat tot el nen menys el cor, que va ser recollit per Atena, Rea o Demèter. Zeus va donar de menjar el cor a Sèmele i aconseguí així que quedi embarassada de nou i l’infantés.

Els seus atributs són el tirs i la copa de vi. Els seus animals són la cabra, la pantera, el lleopard, l’asne, el bou, el dofí, la serp i el porc.

Bacus viatjarà per tota la Terra; visitarà l’Índia, on recollirà els tigres, panteres i linxs que tiraran del seu carro. Els seus servents preferits són sàtirs amb peus de cabra.

També impulsarà la disbauxa entre les dones salvatges fent d’aquestes un element principal de les festes en el seu honor, les Bacanals, una mena de carnaval al món antic.

Bacus, com Cupido, pertany a una generació més tardana de déus, fet que donava més poder a les seves actuacions, ja que eren responsables d’una confusió de personatges i una multiplicació de noms. D’aquesta forma, el nom Dionysos és de significat incert. Per alguns té un origen extrahel·lè mentre que per a altres pot derivar de les Nisíades, nimfes que el van cuidar durant la seva infantesa.

En el món de l’art serà representat com un jove atractiu i efeminat, sempre vestint pells de pantera i amb cap guarnit amb una corona de fulles de parra i raïms. A la mà portarà un gran ceptre envoltat d’heura o parra. En aquesta obra de Caravaggio podem trobar representats els seus atributs més característics.

Baco - Caravaggio
Baco – Caravaggio
Baco Malalt – Caravaggio

 

 

 

 

 

 

 

 

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s