DIONÍS I UN SÀTIR

dionis

 

Aquesta còpia possiblement d’una obra original grega de bronze va ser realitzada en marbre del pentèlic durant l’època Adriana (117-138 dC).

La composició exempta, d’uns 185 cm d’alçada, està formada per dos personatges que representen Bacus i un sàtir. El déu, més gran, vesteix una corona de fulles de vinya i fruita i unes sandàlies decorades amb caps de pantera, un dels seus animals sagrats. El peu dret està avançat fent que el cos adopti moviment i una posició  diagonalitzada. El sàtir, situat a la banda dreta del déu,  subjecta amb la mà dreta un càntir per beure vi.

El rostre del sàtir sembla el d’un infant emocionat. Les seves orelles són punxegudes i el cos està envoltat amb la pell d’un animal.  A la banda dreta trobem un tercer peu que dóna estabilitat a l’obra i que ens indica que, probablement, l’escultura original estava realitzada en bronze. Les fulles de vinya, les panteres i la presència del sàtir són elements que ens porten al món dionisíac.

dionis
Fotografia extreta de pinterest.com

Bacus és representat mentre avança amb pas inestable i recolzant-se fermament en el sàtir possiblement a causa dels efectes que el vi, un beguda que afluixa el control de la raó, ha provocat en ell. El sàtir és un dels personatges que solia acompanyar el déu Dionís i que, juntament amb les mènades, formava part de les anomenades Bacanals. En aquesta obra, a diferència de la manera amb la qual sol ser representat, és a dir, amb banyes i potes de cabra, l’ésser és representat en forma humana i només poden esbrinar la seva condició gràcies a la forma punxeguda de les orelles.

Aquesta obra va ser trobada a Roma, a la vinya de l’estudiós Pietro de Radicibus.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: pinterest.com

Anuncis