DIVINITAT FLUVIAL

DSC_0624

Aquesta escultura de marbre, d’autor desconegut, data de l’època Adriana, moment en el qual es van copiar un gran nombre d’obres d’època clàssica i hel·lenística, com en aquest cas.

Aquesta còpia representa un home en postura mig jacent. El seu cos, nu de cintura cap a dalt i tapat amb un mantell fins als turmells, dibuixa una anatomia perfecta com gairebé totes les obres de període hel·lenístic. Tot i que el seu cos sembli el d’un jove atleta, la seva cara coberta amb una frondosa barba denota una edat més avançada.DSC_0624

La figura es recolza en el braç esquerra, fet que permet que la composició prengui una postura corbada, mentre que el dret aguanta una gerra que descansa sobre la cama dreta.

En les primeres dècades del segle XVI l’escultura va ser col·locada en el Pati Octogonal com a ornament per a una font constituïda amb un sarcòfag, datat entre 170 i 180 dC, i decorat amb una escena de batalla entre els grecs i les amazones, un poble llegendari de dones guerreres de la mitologia grega.

L’escultura va patir àmplies restauracions portades a terme per un artista renaixentista. Resultat d’aquestes restauracions és l’exuberant barba  de la divinitat.

Gràcies a la seva condició d’ornament de font, se sap que la figura masculina respon a una divinitat fluvial. Un petit cap de lleó fou obtingut del recipient que subjecta amb la mà dreta, obra també de la restauració, probablement en honor al papa Lleó X Mèdici (1513-1521), fet que porta a identificar l’escultura amb el riu Arno, riu que travessa les ciutats de Florència i Pisa. No obstant això, la presència d’un gat, que s’interpreta com un tigre, va portar en el passat a identificar la figura com el riu Tigris de Mesopotàmia.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

Anuncis