ENEAS, ANQUISES I ASCANI

Eneas, Anquises i Ascani és una obra realitzada per Gian Lorenzo Bernini entre els anys 1618 i 1619.

Es tracta de la primera de les quatre escultures de marbre realitzades per Bernini per encàrrec del cardenal Borghese. És exempta, monocromada i fa 2,20 metres d’alçada.

El grup escultòric representa Eneas fugint de la ciutat de Troia, portant el seu vell pare a les espatlles i el seu fill Ascani que subjecta el sagrat foc de la llar mentre Anquises porta els Penats (els déus de la llar familiar). La història d’aquest viatge per tal d’establir-se en un nou indret i fundar un nou llinatge (romans) la podem trobar a l’Eneida de Virgili.

Enea-Anchise-Ascanio-Bernini-scultura
                                                             Fotografia extreta de cultura.biografiaonline.it

 

Bernini només tenia 21 anys quan va fer aquesta obra, i es pot apreciar la influència que el seu pare Pietro tenia en la seva creació artística, ja que utilitza la mateixa composició en torre que caracteritzava el seu pare. Molts historiadors sostenen la idea  que aquesta obra és principalment del seu pare.

Les figures dels personatges estan col·locades amb l’objectiu de reflectir les seves edats: la part superior és ocupada per un vell Anquises, el centre està ocupat pel jove i fort Eneas i en la part inferior trobem l’infant Ascani.

L’obra té una textura suau en el cos dels personatges, i les línies ondulades de l’escultura fan destacar els músculs de l’heroi Eneas.

La llum utilitzada il·lumina les cares dels personatges per tal de mostrar en plenitud les seves expressions facials que reflecteixen la desesperació i l’angoixa davant la fugida, que contrasta, però, amb la unió familiar que emana de la composició.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: lenguasclasicas-siverafont.weebly.com

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s