EROS / CUPIDO

Eros (Ἔρως), més conegut pel seu nom llatí Cupido o Amor, és el déu de l’amor i del desig que aquest provoca. Fill, segons Simónides de Ceos, de la deessa de l’amor, la bellesa i la fertilitat, Venus, i de Mart, déu de la guerra.

Cupido jugant amb una papallona – Antoine-Denis Chaudet

Tot i això, trobem altres versions del seu naixement, per exemple, la de Sèneca, que diu que és fill de Venus i Vulcà, o la de Ciceró, que diu que no sols existia un Cupido, sinó dos, amb pares totalment diferents. Per Plató tal i com ho explica al Banquet,  Cupido és fill de Poros (el Recurs) i Penia (la pobresa). Pertany a la segona generació de déus olímpics.

Segons la primera versió, generalment acceptada, Cupido va néixer a Xipre, com la seva mare. Aquesta no va voler quedar-se’l per por que Júpiter acabés amb ell i, per tant, el va deixar en les mans de feres, que es van encarregar d’alletar-lo.

Va créixer bell, com la seva mare i astut com el pare. Créixer no seria la paraula correcta, ja que fins i tot la seva mare, preocupada per la imatge de nen que conservava el seu fill través al llarg del temps, va consultar l’oracle de Temis. Aquest li contestà que l’amor no pot créixer sense passió. Per això, el personatge de Cupido es va convertir en una metàfora del fet que l’amor passa ràpid -per això té ales- i és cec -sempre apareix amb un drap tapant-li els ulls-.

Himeneu i Cupido

A més, sempre va armat amb el seu arc i fletxes, unes d’or per tal d’infundir amor i altres de plom per crear el sentiment contrari. Que els ho diguin a Apol·lo i Dafne!

En les seves representacions sol aparèixer nu, alat i acompanyat del seu arc, de dofins, de roses o d’una torxa.

Té un germà, Himeneu, déu del matrimoni i fill de VenusBacus. Moltes obres d’art els representen junts, amb Cupido atiant la torxa del seu germà. L’amor revifa la passió del matrimoni.

El seu cor, tot i els obstacles que posà la seva mare, està ocupat per Psique, una princesa bellíssima amb el sobrenom de Venus Segona. La seva història d’amor és una de les més representades al món de l’art com podreu comprovar a la nostra web amb exemples com Psique reanimada pel petó d’Amor de Canova.

eros-y-psique-escultura
Eros i Psique – Canova

El culte a Eros no va ser molt comú a l’Antiga Grècia però al llarg del temps es va anar extenent. Va ser adorat ferverment en un culte a la fertilitat que es celebrava a Tèspies i tenia un paper important en els cultes anuals que rebien les deesses Deméter, Iacus i Perséfone a la ciutat d’Eleusis. També a Atenas, compartia un culte amb la seva mare Afrodita i era consagrat al quart dia de la setmana cada mes.

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s