EROS, PSIQUE I LA PAPALLONA

IMG_2440

La història de Cupido i Psique va ser una elecció artística molt popular en el període neoclàssic. Canova va produir moltes versions del tema; la majoria eren de terracota, però també va esculpir alguns grups de marbre, dos dels quals estan al Louvre: aquest i Psique reanimada pel petó de l’Amor.

Canova només tenia 30 anys quan va conèixer a Nàpols el coronel escocès Sir John Campbell, que li va encarregar aquesta escultura. Posteriorment també li encarregà l’altre famós grup escultòric. Aquestes dues obres van ser admirades per molts artistes que visitaven l’estudi de l’autor fins que les tropes franceses ocuparen Roma el 1798 i el general Murat les va adquirit per al seu castell a Villiers-la-Garenne prop de Neuilly. Aquests dos grups escultòrics van entrar més tard a les col·leccions imperials del Museu del Louvre, on es troben actualment.

IMG_2441

Canova va fer un segon grup de marbre que es troba ara en el Museu Hermitage de Sant Petersburg.

amorepsiche03
Foto extreta de milanoarte.net

El grup va ser esculpit en un sol bloc de marbre mitjançant la tècnica de la talla. És exempta i de forma dempeus. És monocroma i simètrica. Les figures dels dos amants estan drets, ell completament nu i ella pudorosament coberta. Ell recolza el braç en les espatlles d’ella, mentre Psique aixeca amb la mà esquerra la mà de Cupido per col·locar una papallona en el seu palmell. Aquesta papallona simbolitza l’ànima, que ella ofereix amb tota innocència a Cupido, ja que, d’acord amb el mite, es tracta d’un amor innocent, de joventut, gairebé infantil.

 

El vagareig de l’ànima era un concepte de la filosofia neoplatònica, a la qual es va adherir Canova. L’amor entre els dos personatges es representa simplement, una mica ingènuament, en la contemplació de la papallona. Els dos personatges es troben en repòs complet.

 

El grup es troba en un pedestal alt i cilíndric, decorat amb flors i una papallona. Té una altura de 145 cm i un acabat llis, polit i suau que aporta delicadesa a l’obra.

La finalitat de l’obra és purament decorativa i el tema és òbviament mitològic.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s