FLORÈNCIA

Firenze és una ciutat situada al nord de la regió central d’Itàlia. Constitueix la capital i la ciutat més poblada de la regió de la Toscana, de la qual és el seu centre cultural, econòmic, artístic i administratiu. La ciutat compta amb museus que no us heu de perdre de cap de les maneres si la visiteu.

Florència
                                                                    —Fotografia extreta de disfrutaflorencia.com

 

Florència és el nucli urbà on es va originar el moviment artístic conegut amb el nom de Renaixement en la segona meitat del s. XIV. En 1982 el centre històric va ser declarat Patrimoni de la Humanitat, ja que les seves esglésies, museus i carrers fan de la ciutat una de les més belles del món.

HISTÒRIA

La fundació de Florència data de l’any 80 aC. quan Lucius Cornelius Sulla va establir una ciutat perquè s’instal·lessin veterans romans. La va anomenar Fluentia pel fet que estava construïda entre dos rius i més tard va passar a anomenar-se Florentia. També Juli Cèsar la va utilitzar com assentament militar i tingué l’estatus de colònia. Es va construir seguint el model del campament romà, amb dos carrers principals, cardo i decumanus, que es creuaven en l’actual Piazza della Reppublica.

Florència
Traçat de la ciutat original

Seu d’una diòcesi a partir del segle IV, la ciutat va passar per diversos períodes de dominació bizantina, ostrogoda, llombarda i franca, durant els quals la població de vegades va baixar fins al miler escàs de persones.

Al segle XIII es va dividir pràcticament en dues meitats a causa de la lluita interna entre els gibel·lins, partidaris de l’emperador germànic, i els güelfs, que anaven a favor del Papat romà. Tanmateix, la conflictivitat interna no va frenar el desenvolupament econòmic de la ciutat, que es va convertir en una de les més prosperes i riques d’Europa, gràcies tant a la seva moneda, el florí, com a la conquesta de Pisa l’any 1406 i  a la seva potència mercantil.

La vida política a Florència va ser molt caòtica: s’instauraran dues repúbliques després de fer fora la família Mèdici en dos ocasions, fins a l’any 1537, en el qual la família es convertirà en ducs hereditaris de Florència i de la Toscana. Els Mèdici, una família molt poderosa i mecenes de molts artistes, regnaran en la ciutat durant dos segles fins que la Toscana passarà a formar part de la corona austríaca i, posteriorment, de la francesa.

L’any 1801, Napoleó crearà el regne d’Etrúria amb Florència com a capital. Però això no quedarà així, ja que més tard els napolitans ocuparan la ciutat i diversos governs municipals portaran la ciutat, l’any 1865, a ser capital d’Itàlia. Sis anys després, quan Roma s’annexiona al regne, la capitalitat passarà a aquesta ciutat.

Al segle XIX la població de Florència es va doblar, i es va triplicar al segle XX amb el creixement del turisme, del comerç, dels serveis financers i de la indústria. Durant la Segona Guerra Mundial la ciutat fou ocupada per Alemanya (1943-1944) quedant devastada per les bombes nazis. El novembre de 1966, una bona part del centre urbà va patir la gran riuada de l’Arno, que va danyar molts tresors artístics de la ciutat.

LLOCS D’INTERÈS

La ciutat de Florència gira al voltant del riu Arno. Molts dels ponts que travessen el riu van ser construïts pels romans. Tot i això, n’hi ha un que destaca sobre la resta: el Ponte Vecchio. És característic per les botigues de joies que es van construir en el seu interior. Va ser realitzat pels etruscos i és l’únic pont de la ciutat que va restar indemne durant la Segona Guerra Mundial, expressament salvat, segons es diu, pel mateix Hitler. 

Florència durant la ll Guerra Mundial - El ponte Vecchio no va ser destruït ja que Hitler així ho demanà.
Florència durant la ll Guerra Mundial – El Ponte Vecchio no va ser destruït ja que Hitler així ho demanà.

El palau més famós de la ciutat és el Palazzo Vecchio, centre administratiu de la família Mèdici durant el segle XV. Pel que fa a museus, trobem un dels més famosos del món, la Galleria degli Uffizi. També cal destacar el Bargello i l’Accademia.

A l’altra riba de l’Arno trobem el gran Palau Pitti, decorat amb la col·lecció privada dels Mèdici. Al costat del palau es troba el Jardí de Bòboli.

D’altra banda, la joia arquitectònica de Florència és la catedral de Santa Maria del Fiore, coneguda simplement com “el Duomo” (és a dir, “la cúpula”). La magnífica cúpula fou construïda per Filippo Brunelleschi, i el campanar veí és de Giotto. També és digne d’esmentar l’adjacent Baptisteri de Sant Joan, amb les famoses portes de bronze de Lorenzo Ghiberti i la magnífica Piazza della Signoria.

 


MUSEUS

GALLERIA DELL'ACCADEMIA
GALLERIA DELL’ACCADEMIA
GALLERIA DEGLI UFFIZI
GALLERIA DEGLI UFFIZI
Piazza_Signoria_square_Florence_Italy_1
PIAZZA DELLA SIGNORIA

Tornar a la pàgina -> CIUTATS

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s