FONT DE NEPTÚ

fotos-florencia-plaza-signoria-005

 

 

Aquesta font està ubicada a la famosa Piazza della Signoria, davant del Palazzo Vecchio, de la ciutat de Florència.

L’any 1560 es va triar Bartolomeo Ammannati com a escultor de la futura font que ocuparia el lloc del famós ‘’Marzocco’’ de Donatello. L’escultor italià, però, va esculpir l’obra juntament amb altres artistes de renom com Giambologna.

Va ser encarregada amb motiu del casament entre Francesco l de Mèdici i la gran duquessa Joana d’Àustria que se celebraria l’any 1565.

La font de Neptú consta d’una piscina de planta octogonal sobre tres escales de planta també octogonal, interrompudes en els quatre costats menors per recipients de poca profunditat, en forma de petxina.

DSC_0863.JPG

Parelles de sàtirs de bronze, sedents, s’ubiquen en els angles de l’octògon, sobre mènsules, mentre que quatre divinitats marines de bronze, mig jacents, (dues femenines i dues masculines) s’ubiquen, recolzades sobre un pedestal que s’eleva per sobre de la vora de la piscina, als costats menors de l’octògon.. En el centre s’erigeix una figura masculina dempeus i totalment despullada que representa el déu marí Neptú.

Aquesta escultura està realitzada en marbre, amb tres tritons entre les cames, i està situada damunt una gran petxina marina que fa la funció de carro i que és empesa per quatre cavalls realitzats en marbre blanc i marbre jaspiat.

El Neptú està rígid, subjectant amb la mà dreta el trident. La frontalitat només es trenca pel gir del seu cap. La composició és pesada i manté en certs aspectes el classicisme d’èpoques anteriors i s’allunya de l’estil dinàmic i esvelt de les divinitats fluvials.

DSC_0899.JPGLes figures estan ubicades sobre superfícies corbes que semblen ser inadequades per a mantenir-les. Els sàtirs, d’extremitats llargues i primes, amb postures agitades i nervioses, es recolzen sobre petites superfícies que no semblen ser suficients per subjectar-les, cosa que reflecteix l’estil manierista predominant a Florència durant el tercer quart del segle XVI.

Tot i que el conjunt final resulta un autèntic plaer per als sentits, l’obra no va ser gens estimada pels florentins, que l’anomenaven ‘’Il Biancone’’ (el gegant blanc).

La font ha patit una gran quantitat de danys al llarg dels segles. Va ser fins i tot utilitzada per rentar roba durant el segle XVI fins que l’any 1580 va ser destrossada. Un dels sàtirs va ser robat l’any 1830 i l’any 1848 va ser danyada pels bombardejos dels Borbons.

El 4 d’agost de 2005, l’escultura de Neptú va ser malmesa per un grup de tres vàndals que van destrossar les mans i el trident del déu. L’any 2007 va ser restaurada i actualment s’hi han instal·lat càmeres de vigilància per tal que aquests incidents no es tornin a repetir.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: guias-viajar.com

 

Anuncis