GALLERIA DEGLI UFFIZI

La Galleria degli Uffizi ofereix autèntiques obres mestres, des de les obres d’autors primitius toscans dels segles XIII i XIV (Gimabue o Giotto) a obres del segles XVII (Caravaggio) o XVIII. Tot i això, el nucli principal dels Uffizi està format, sens dubte, per les extraordinàries obres del Renaixement.

GALLERIA DEGLI UFFIZI
                                                               Fotografia extreta de jeanandtomtietheknot.com

 

HISTÒRIA

La construcció d’aquest museu va començar amb una finalitat totalment diferent a l’actual. Cosme de Mèdici va manar construir els Uffizi (despatxos en italià) l’any 1561 per tal de mantenir un major control sobre l’administració de la ciutat, ja que el Palazzo Vecchio s’havia quedat petit per a una població creixent.

Les obres de l’edifici, decorat amb un estil dòric arquitravat, van acabar l’any 1581 i parts del palau Vecchio van ser utilitzades per emmagatzemar la magnífica col·lecció de la família.

Amb l’extinció de la família Mèdici (s.XVIII) les obres van patir el risc de ser portades a Viena, ja que el ducat florentí era de domini austríac. Però no va ser així gràcies a l’última duquessa de la família, que va donar l’exposició al poble. L’any 1765 el museu va obrir oficialment al públic.

A causa del gran nombre d’obres de la col·lecció, moltes van ser portades a altres museus de la ciutat. L’any 2006 va començar un projecte d’ampliació del museu conegut com The New Uffizi per tal de passar dels 5000  als 12000 m2.

L’any 1993 un cotxe-bomba va explotar molt a prop del palau, matant 5 persones i causant grans danys, sobretot a la Sala de Níobe, plena d’escultures clàssiques. Mai se’n va aclarir el motiu, però es creu que va ser un atemptat perpetrat per la màfia, molt present a la ciutat.

COL·LECCIÓ

ELS MITES DE PEDRA

Tot i ser majoritàriament una pinacoteca, els corredors Est i Oest del museu compten amb una extensíssima col·lecció d’obres de l’antiguitat que van ser adquirida per la familia Mèdici. Destaquen la Venus Mèdici, la còpia del Laocoont o el grup d’Hèracles i el centaure Nessos. Podeu consultar el llistat sencer a obres.

OBRES DESTACADES

Si per alguna cosa destaca aquest museu és per la seva extensíssima col·lecció d’obres pictòriques. Cal destacar la Virgen del Jilguero de Rafael, la Sagrada Família de Miguel Angel i lAnunciació de Leonardo. Pel que fa el tema mitològic cal esmentar el famosíssim Naixement de Venus de Botticelli, la Venus de Urbino de Tiziano o el Baco de Caravaggio.

RECURSOS ÚTILS

Tornar a la pàgina anterior -> MUSEUS

Tornar a la pàgina anterior -> GALERIA D’OBRES

Anuncis