HADES / PLUTÓ

Hades (Ἄιδης), el Plutó dels romans, és fill de Cronos i Rea. Els seus germans són Zeus, Posidó, Hera, Hèstia i Demèter. Com els seus germans, va ser devorat pel seu pare i, més tard, alliberat pel seu germà Zeus. Juntament amb Zeus i Posidó, va derrotar els Titans amb la finalitat de prendre possessió del govern del cosmos adjudicant-se l’inframón, el cel i el mar.

Rapte de Proserpina – Bernini

El món de l’ombra i la mort és el seu regne, on governa sense pietat i controla l’ànima de tots aquells que passen de la vida al món de l’obscuritat. Resideix en un luxós palau amb la seva esposa i alhora neboda Persèfone (Proserpina). La manera com la va obtenir és prou coneguda: va raptar-la a Sicília mentre jugava i recollia flors amb les seves companyes. Persèfone era neboda d’Hades, i ell sempre havia estat enamorat d’ella però Zeus, el seu pare, no consentia aquesta relació, ja que li repugnava el fet que la seva filla hagués de viure en el Tàrtar. Finalment, Hades, a causa de l’efecte de les fletxes de Cupido, va decidir raptar-la.—-

Venus a Cupido: “Tu, fill meu, que ets la meva arma, el meu braç i el meu poder, pren les fletxes aquelles amb què vences tothom, Cupido meu, i clava els teus dards lleugers en el cor del déu a qui la fortuna va concedir l’última part de les tres en què va ser dividit el govern del món”

Metamorfosis, Ovidi, Llibre V

Els seus atributs són el casc de la invisibilitat, el corn de l’abundància, el tro i el ca Cèrber. Els seus animals són la serp, els gos i el llop i les seves plantes són el xiprer, el narcís, la menta i l’àlber.

Malgrat les connotacions modernes de la mort com a mal, Hades tenia en realitat un caràcter més altruista en la mitologia. Sovint se’l retratava més compassiu que no pas vil: el seu paper era mantenir un relatiu equilibri. No solia participar en les reunions amb els altres déus olímpics. De fet, el seu nom significa “l’invisible”, “el rarament mencionat”, ja que de fer-ho es temia excitar la seva còlera. Només li rendiran culte a la ciutat d’Elis, tot i que les entrades a l’infern (l’Avern) eren sagrades i molt respectades.

En el món de l’art, Hades se sol representar amb un corn de l’abundància, símbol de la riquesa que amaga l’interior de la Terra. Apareix poques vegades sol, normalment està amb la seva dona o amb el ceptre. El trobem representat amb barba i cabells llargs com Posidó i Zeus. També és habitual que en les seves representacions aparegui un gall, animal que s’utilitzava com a sacrifici en els seus rituals o amb el ca Cèrber, gos guardià de les portes de l’infern.

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

Anuncis