HÈRCULES I TÈLEF

220px-herakles_telephos_chiaramonti_inv1314

Aquesta escultura descoberta a Roma, en el Campo de’ Fiori, va ser una de les primeres en formar part de les col·leccions vaticanes. Sota el pontificat del papa Juli II (1503-1513) va ser exposada en el Pati de les Estàtues al Belvedere.

vch1-1091
Fotografia extreta de webfly.es

Una figura masculina musculada, amb barba i totalment nua, forma la composició. El seu pit està cobert amb la pell d’un lleó mort. La seva mà dreta subjecta una clava, un pal de fusta utilitzat per colpejar i en el seu braç esquerre descansa un nadó que mira el rostre de l’home.

Aquesta és la representació del heroi mític Hèrcules (podem observar la pell del lleó de Nemea) amb el seu fill, Tèlef, nascut de la seva relació amb la sacerdotessa Augea. Possiblement es representi el moment en el qual el nadó es trobat pel seu pare, ja que Augea va ser obligada a abandonar-lo en un bosc, i va ser trobat més tard per Hèrcules. Això pot explicar l’actitud de dubte  que té el nadó.

L’obra va ser realitzada al voltant del segle II dC i és probablement una rèplica  d’una original que va pertànyer a l’hel·lenístic tardà.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: wikipedia

Anuncis