HERMES / MERCURI

Hermes és el déu grec del comerç, de la fecunditat i dels morts (actuava com a psicopomp ajudant els morts a trobar llur camí cap a l’inframón). El protector dels comerciants i pastros era també conegut per ser el missatger dels déus. Fill de Zeus i de la plèiade Maia era pare de mitja dotzena de fills (Pan, Hermafrodit, Tique, Abderos, Autòlic i Angelia). Equival al Mercuri romà.

Hermes de Belvedere

Va nèixer al mont Cilene a Arcàdia com a resultat d’una de les moltes relacions extramatrimonials de Zeus, en aquest cas amb la plèiade Maia. Aquesta havia quedat secretament embarassada i va decidir fugir al mont Cilene per tal de donar a llum a la criatura. Un cop nascut, Hermes va fugir mentre la seva mare dormia a Tessàlia, on Apol·lo estava pasturant el seu ramat. L’infant Hermes va robar diversos bous i els va portar a una cova propera. Allà, amb només la closca d’una tortuga i l’intestí d’un dels bous, va fabricar una lira que donarà a Apol·lo en senyal de penediment.

Conegut també com el déu de les arts i les habilitats, Hermes és el protector dels lladres i dels mentiders. És murri tal i com ja ho va demostrar en acabar de nèixer robant el ramat d’Apol·lo i les armes a diversos déus. Gràcies al seu caràcter amistós i alegre, serà un déu molt popular entre el poble i també entre les nimfes, amb les quals tindrà la major part dels seus fills. Potser, però, la seva relació més famosa va ser amb la deessa Afrodita, de la qual va nèixer Hermafrodit, conegut per ser un ésser de doble sexe.

Hermes era un déu molt proper a la vida terrenal, motiu pel qual va inventar moltes coses útils per als mortals. Serà el pare de l’astronomia i les matemàtiques, inventarà el foc, les mesures, el pes i les primeres lleis.

Els seus atributs més característics són el caduceu, la talaria (sandàlies alades), el pètasos alat i la lira. Els seus animals són la tortuga, el gall, la serp i el porc senglar. La seva figura es relaciona amb l’olivera, la murtra i la rosella. Els seus llocs de culte són els camins, gimnasos, carrers i plaçes de Grècia, especialment a Atenes i Arcàdia.

Pel que fa a Mercuri, cal remarcar que no apareixia a la primera mitologia romana, sinó que va sorgir després, assimilat a l’Hermes grec. La seva popularitat, però, el va convertir ben aviat en una de les divinitats principals del panteó, com proven els nombrosos llocs de culte conservats i el festival Mercuralia en honor seu. El seu temple principal estava situat al Circ Màxim, entre els turons de l’Aventí i el Palatí.

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s