HESTIA / VESTIA

Hèstia (Ἑστία) és la deessa de la llar i la família, i és verge. Estava sempre present en els focs de totes les cases i els temples. Mai intervé en guerres o disputes, ja que és una deessa pacífica que acostuma a estar a l’Olimp, on constituïa el centre religiós de la casa dels déus. El seu germà Zeus va concedir que la deessa conservés la seva puresa i sempre era la primera en fer ofrenes als banquets. El seu atribut principal és la flama que protegeix la llar.

Era filla dels titans Cronos i Rea i va ser la primera en ésser devorada per Cronos al néixer i per tant pertany a la primera generació de déus Olímpics. És equivalent a la deessa romana Vesta.

Representació d’Hèstia

Ovidi ens explica una escena en la que Príap, un déu protector dels jardins, vinyes, el bestiar i la virilitat masculina, intenta violar Hèstia en una festa a la qual havien acudit tots els déus. Just quan Príap se li llançava al damunt el crit de l’ase Silè la va despertar i va tenir així prou temps per fugir espantada. Això va provocar que l’ase sigui l’animal favorit de la deessa.

El pritani era l’edifici públic de les polis gregues, situat en l’àgora, en el qual es conservava el foc sagrat d’Hestia. Era un lloc d’especial de culte i asil. Estava consagrats a tots els déus grecs, encara que presidit per Hèstia. En ell es donaven menjars públics als que, pels seus serveis, havien merescut ser mantinguts per la polis i es rebia els ambaixadors estrangers. En aquest edifici també es reunien els magistrats per impartir justícia.
Van ser famosos els temples consagrats a Hèstia a Atenes, Oropos, Hermíone, Esparta, Olímpia, Làrissa i Ténedos. L’oracle de Delfos va estar dedicat a Hèstia abans que se li adjudiqués a Apol·lo.

Quan Dionís és admès en l’Olimp, Hèstia li cedeix el seu lloc en el consell dels dotze déus i es dedica per complet a cura del foc sagrat de l’Olimp.

Se la sol representar vestida, amb un vel que des del cap li cobreix l’esquena, en actitud solemne i assossegada, amb una flama a la mà dreta símbol del foc de la llar.

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s