MÀRSIES

MARSIAS A
MÀRSIES A
MARSIES B
MÀRSIES B

 

 

—-

——

———————-

Aquestes dues escultures que trobem en un dels famosos corredors de les Uffizi són còpies romanes d’originals gregues datades entre els segles III i II aC.

Les dues composicions, exemptes, simètriques i totalment verticals, representen el sàtir Màrsies amb les mans lligades sobre el seu cap i penjat d’un arbre.

El Màrsies B està realitzat mitjançant la tècnica de la talla amb un marbre blanc impol·lut mentre que el A està treballat amb una mena de marbre amb un to més vermellós o morat anomenat pavonazzeto.

Però no únicament és el material el que diferencia totes dues composicions sinó també les seves postures. Mentre que el B és representat amb el cap recolzat sobre el pit i amb una actitud de resignació completa, el cap de l’A està totalment aixecat i els seus músculs es tensen en un gest de rebel·lió mentre que la seva expressió facial mostra una barreja entre ira, desafiament i dolor. Cal remarcar que el cap, el pit i els braços del Màrsies A són producte d’una restauració realitzada per un artista del renaixement, probablement Mino da Fiesole.

Màrsies era un sàtir, és a dir, un personatge mitològic que tenia les característiques d’un animal: cua, orelles, potes, banyes. Era originari de Frígia, una regió de l’actual Turquia. Un dia, es va topar amb la flauta que Atena havia rebutjat després d’haver-se sentit ridícula intentant fer-la sonar. Màrsies però, dominava l’instrument i en un acte d’arrogància va desafiar el déu Apol·lo en un concurs musical. El concurs va ser, inevitablement, guanyat pel déu Apol·lo, ja que en proposar que cantessin mentre tocaven l’instrument, el déu el va superar davant la incapacitat del sàtir de fer dues coses a la vegada.

El déu, castigant d’aquesta manera Màrsies per haver-s’hi atrevit a enfrontar-se amb ell, el va penjar d’un arbre i el va escorxar viu .

Aquestes dues escultures representen aquest moment i mostren la ira i el dolor que sent Màrsies moments abans de morir.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografies emprades a la capçalera extretes de: palazzo-medici.it – amicidegliuffizi.it

Anuncis