MART I VENUS

imperial_group_mars_venus_louvre_ma1009

Aquest grup escultòric va ser fet en marbre mitjançant la tècnica de la talla durant la primera meitat del segle II dC per un autor desconegut. L’obra reproduia l’emperador Adrià (117-138 dC) i la seva dona Sabina, fins que els caps van ser reemplaçats a finals del segle II dC., probablement per l’esposa de l’emperador Luci Ver, Lucil·la, en motiu de la mort del seu espòs. L’escultura va ser descoberta a prop de Santa Maria la Major, a Roma, poc abans de 1620. Després va pertànyer a la col·lecció Borghese fins l’any 1807, quan Napoleó la va comprar per portar-la al Museu del Louvre de París on podem veure-la actualment.

Adrià va ser el primer emperador romà en ser retratat com un déu: és representat com Mart, el déu de la guerra. Sabina (o Lucil·la), per tant, representaria l’amant de Mart, Venus, la deessa de l’amor.

El grup té forma exempta. Fa 173 cm d’altura. Observem que la figura femenina rodeja amb els seus braços la part del tors superior del déu de manera delicada i suau. Sabem que la figura masculina correspon al déu Mart i no a un altre precisament pel casc i l’espasa. Mostra una imatge molt més idealitzada que la figura femenina. Un tronc d’un arbre amb uns draps a sobre serveix com a suport de l’escultura.

En Venus veiem trets típics de l’art grec, en concret de l’hel·lenisme: la forma tan elaborada amb la que han estat fets els vestits, amb tota mena de detalls, i la transparència del seu vestit. L’obra és monocroma, simètrica i té unes proporcions correctes.

El tema de l’escultura és mitològic, ja que es representa dos personatges principals de la mitologia grecoromana, però la seva funció és decorativa i a la vegada propagandística o commemorativa del regnat de l’emperador Adrià.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s