Motivacions

Quan ens van explicar, cap a finals de primer de batxillerat, en què consistia fer un treball de recerca, primer ens va semblar que seria el nostre malson fins la data de lliurament. Tot i això, ambdós teníem molt clar que això no era el que volíem per a un projecte en el qual treballaríem durant prop de 6 mesos i en el qual donaríem el millor de nosaltres.

Ara bé, a l’hora de triar tema no sabíem per on començar. Finalment el nostre gust per la mitologia ens va fer decantar per l’àmbit de clàssiques. La proposta, primer per separat, de tots dos, era mitologia i art, perquè teníem clar que el nostre treball havia de fusionar el nostre amor per l’art i el nostre interès per la cultura clàssica, especialment pel món mitològic.

L’amplitud del tema Mitologia i art, però, feia tirar enrere. I va ser la nostra tutora que ens va ajudar a acotar-lo, centrant mitologia en escultura localitzada en uns museus determinats.

Tot i que estimem totes les variants de les arts plàstiques, la decisió de basar-nos en l’escultura respon a dos aspectes claus. Per una banda, sabíem que si volíem acotar el tema havíem de decidir entre escultura i pintura. La nostra preferència per la pedra que per el llenç ens va portar a centrar-nos en aquesta. Per una altra, érem conscients de l’extensió que podia assolir un treball que parlés de la mitologia en el terreny pictòric, a causa de la gran quantitat de quadres de diferents estils que tracten aquest tema. La possibilitat de poder fer un inventari d’obres pictòriques en què encabíssim totes resultava gairebé impossible.

Teníem clar que ens centraríem en la pedra, però un projecte on parléssim de totes les obres escultòriques a nivell mundial de tema mitològic era merament impensable de fer en només 6 mesos. Fixant l’horitzó en l’estiu, tots dos sabíem que els nostres viatges familiars ens conduirien fins a Roma, Florència i París. Allà es troben els nostres museus preferits i moltes de les obres que allà s’exposen són de tema mitològic! Ja teníem doncs la clau per al nostre treball. Parlaríem de les obres que en pocs mesos contemplíem. D’aquesta manera, amb l’experiència del viatger, ens vam permetre el luxe d’eliminar del llistat algunes obres i museus i afegir-ne algun altre. Finalment van decidir que els museus dels quals parlaríem eren: la Galleria Borghese, la Galleria degli Uffizi, els Museus Vaticans, el Louvre, els Museus Capitolins, la Galleria dell’Accademia i, tot i no ser un museu però sí un must see a nivell artístic i escultòric de Florència, la Piazza della Signoria.

Després d’haver acotat el tema, va sorgir la inquietud de com presentar-ho. Així, ens va convèncer la proposta de fer-ho, per una banda, de manera conjunta, i d’altra en format blog.

Tot i que a priori no ens podíem ni arribar a imaginar la creació d’un blog, potser per no ser un format gens habitual per a un treball de recerca, vam creure que aquesta seria la millor opció per presentar de manera visual un treball en el qual la vista és tan important, alhora que aconseguíem crear una eina útil per a tots aquells que tinguessin interès pel tema. A més, la formació d’un espai a la xarxa responia a la nostra necessitat de trobar un lloc on, a més d’explicar-se els aspectes formals de les obres, s’incidís en el seu significat, la iconografia i la història mitològica que s’amaga al darrere.

Tanmateix hem de precisar que aquest no és un blog convencional, perquè està mancat d’alguns aspectes bàsics en els blogs: les entrades no són publicades seguint un ordre cronològic sinó que apareixen en diverses pàgines, creant un espai més semblant a una web. Ara bé, tampoc no és un espai web perquè les dificultats de crear-ne un ens van semblar que afegirien massa feina a un treball que d’entrada ja ens semblava  molt llarg i complex. Com que el format blog és més fàcil i intuïtiu d’utilitzar ens vam decantar per ell.

Tot i això, cal dir que la web que ens ha servit de model ha sigut artehistoria. Ens agrada la seva estructura i vam trobar que la idea de realitzar una web semblant però centrada en  els aspectes mitològics de les obres podia donar bons resultats.

Volíem facilitar la recerca a persones interessades en el tema i completar-la amb informacions addicionals (museus, ciutats, personatges) que fossin d’utilitat per una comprensió completa de les obres.

Desitjàvem poder concentrar en un mateix espai les obres de les nostres ciutats preferides i mostrar les imprescindibles quan visites alguna d’aquestes ciutats. A més, referir-nos el perquè de la ubicació d’aquestes, explicant la història dels museus i com han aconseguit les seves respectives col·leccions.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s