MUSEU DEL LOUVRE

El Museu del Louvre és el museu nacional de França, un dels més importants i més visitats del món. El trobem a París, a la Rue de Rivoli (Districte Primer). El museu posseeix una llarga història de conservació d’obres artístiques i històriques, des de la Dinastia Capet (segle X) fins avui.

                                                                             – Panoràmica, foto d’Enzo Figueres.

HISTÒRIA:

L’edifici és un antic palau reial: el Palau del Louvre. Originalment era un castell construït a finals del segle XII pel rei Felip II de França. Una de les funcions principals era vigilar la part baixa del riu Sena, ja que era una zona on les invasions vikingues eren molt freqüents. Carles V de França va ser qui el va convertit en residència reial.

Més tard, a finals del segle XVI, Enric IV va decidir unir el Louvre amb el Palau des Tuilleries. El pati quadrat va ser construït pels arquitectes Lemercier i Le Vau durant els regnats de Lluís XIII i Lluís XIV. Una vegada fet, les reformes van quedar interrompudes quan Lluís XIV va escollir Versalles com la residència reial el 1678.

Expo París 1801, font: worldfairs.info/forum/
Expo París 1801

Al segle XVIII sorgiren nous projectes liderats per Gabriel i Soufflot amb la voluntat de completar el “Grand Dessein”. Un d’aquests projectes fou el de la transformació en Museu. Sorgí amb Lluís XV però només culminaria amb la Revolució (1793).

COL·LECCIÓ:

El Louvre actualment compta amb moltes col·leccions de diferents èpoques, civilitzacions i cultures d’arreu del món. En total posseeix 445.000 peces (140.000 obres gràfiques), de les quals només 35.000 estan exposades, ja que la resta són obres secundàries en mal estat o formen part de sèries arqueològiques.

ELS MITES DE PEDRA

L’àrea grega-etrusca-romana està repartida en 3 plantes: a l’entresòl, la Grècia preclàssica; a la planta baixa la Grècia clàssica i hel·lenística, així com antiguitats etrusques i romanes; a la planta principal , al qual s’accedeix per les escales on ens trobem amb la sublim Victòria de Samotràcia. De la gran quantitat d’obres pertanyents a aquest departament, destaquem la Venus de Milo, l’Ares Borghese, la Diana de Versailles, el Sarcòfag dels esposos de Cerveteri, l’Atena Mattei Si voleu consultar la llista completa de les obres seleccionades cliqueu aquí.

Al principi el Museu només exhibia estàtues antigues, exceptuant les dues renaixentistes de Miquel Àngel. Amb el temps s’obrí la galeria d’Angulema, amb cinc sales d’obres que van des del Renaixement fins al segle XVIII. En aquesta sala podem trobar també escultures clàssiques com Psique reanimada pel petó d’Amor, L’esclau moribund o Les Tres Gràcies.

ALTRES OBRES DESTACADES

Entre les principals exposicions del departament d’antiguitat orientals trobem l’estatueta de terracota xipriota, el Fris dels Arquers i el Fris dels Lleons provinents del palau de Darios I a Susa o el relleu funerari de Palmira.

L’àrea d’art islàmic agrupa obres com la Píxide d’al-Mughira (art omeia) o el Plat del paó (art otomà).

Al departament encarregat de les antiguitats egípcies trobem obres com l’Esfinx d’Amenemhat II, el ganivet de Gebel el-Arak, una estatueta que pertany al faraó Tuthmosis III o l’escriba assegut.

Els objectes d’art formen part de l’àrea més rica del museu gràcies a les diverses donacions i compres., van des de l’Edat Mitjana fins a mitjans del segle XIX, trobem des de joies, estàtues, fins a mobles, tapissos… Com el Panell Central d’Ivori de Barberini, la Cadira d’Estil Imperi o la diadema de la Duquessa d’Angulema.

El departament de pintures, abasta des de l’Edat Mitjana fins a la Segona República Francesa (1848), compta amb més de 7000 quadres dels quals uns 3500 estan exposats. La col·lecció està formada bàsicament per la col·lecció reial, llegats diversos, adquisicions fetes per Napoleó Bonaparte.

Foto de Sarah Lee (Flickr)

Aquesta col·lecció està dividida per escoles: Francesa (com Les Sabines de Jean Jacques David i La Massacre de Quios de Delacroix); del Nord (entre els autors: Rubens, Van Dyck, Jan van Eyck…); Italiana (La Gioconda de Leonardo Da Vinci o La bonaventura de Caravaggio); Espanyola (El Greco, Velázquez, Goya…); Britànica (Joshua Reynolds, J.M.W Turner). I, tot i ser col·leccions més reduïdes, també trobem obres de les escoles russes, gregues i escandinaves.

A més, el Louvre posseeix més de 140000 gravats, dibuixos, manuscrits, autògrafs… com la Isabel d’Este de Da Vinci i l’Estudi d’home nu de Buonarroti.

L’última col·lecció va ser presentada el 2000: Arts i civilitzacions d’Àfrica, Àsia, Oceania i les Amèriques. Destaquem la figureta provinent de Teotihuacan (Mèxic) o l’estatueta del poble igorot (Filipines).

RECURSOS ÚTILS:

Tornar a la pàgina anterior -> MUSEUS

Tornar a la pàgina anterior -> GALERIA D’OBRES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s