MUSEUS VATICANS

Podríem definir els Museus Vaticans com el complex de museus més gran, més ric i més imponent del món, amb més de 1400 sales. Impossible d’admirar tota la col·lecció en una visita, és important tenir clar quines obres són les teves imprescindibles i no intentar veure-ho tot de cop. Sempre es torna a Roma! Les obres de caràcter mitològic es troben al Museu Pius Clementí i en el Museu Chiaramonti.

Museus Vaticans
                                               Fotografia extreta de idreamtofmanderley.blospot.com.es

 

 

HISTÒRIA

Situat a la ciutat del Vaticà, el museu es va configurar a partir de la col·lecció privada del cardenal Giuliano della Rovere, que, al ser escollit papa l’any 1503 amb el nom de Juli II, va decidir traslladar-la al pati del Palau Belvedere, anomenat pati Octogonal.

El fons d’art també van anar creixent gràcies a la tradició de tenir col·leccions pròpies de les grans famílies italianes. Com que gairebé totes les famílies importants tenien algun cardenal que arribava al pontificat la col·lecció anava creixent.

Igualment, el museus es van enriquir encara més gràcies als tresors de les catacumbes romanes, a les obres de Sant Pere i al conjunt d’excavacions arqueològiques que es van dur a terme en terreny romà.

COL·LECCIÓ

L’extensió del museu resulta confusa i esgotadora. Agrupa més de 10 museus i, en conseqüència, és difícil marcar les obres i llocs destacats:

 • Museu Pius Clementí: Va ser el primer museu vaticà fundat pel papa Climent XIV l’any 1771. Aquest museu ofereix una mostra d’escultures romanes i  gregues en les dotze sales de les quals disposa, així com en el pati Octogonal. Cal destacar el grup escultòric del Laocoont, l’Apol·lo i el Tors de Belvedere així com l’Apol·lo Sauròcton.
Laocoont
Laocoont (fotografia extreta de euclides59.wordpress.com)
 • Museu Chiaramonti: Rep el nom del seu fundador, Barnaba Chiaramonti (Pius VII) que va encarregar-ne a l’escultor Canova l’organització. Es troba dividit en tres galeries: Chiaramonti, Lapidaria i del Braccio Nuovo. Com a obres més destacades cal destacar el Dorífor, l’August de Prima Porta i l’Atena Giustiniani.
August de Prima Porta
                          August de Prima Porta
 • Museu Gregorià Etrusc: Fundat l’any 1837 per Gregori XVI, conté descobriments arqueològics que van aparèixer en les excavacions que es van portar a terme al sud d’Etrúria fins l’any 1870. Cal destacar l’Acroteri amb cavall o el Kílix de Comacchio.
 • Museu Gregorià Egipci: Museu també creat per Gregori XVI. Trobem obres provinents d’Egipte, de Roma i de la Vil·la Adriana de Tivoli.
 •  Museu Gregorià Profà: Museu format per Gregori XVI, conté obres de l’era romana així com monuments provinents de les excavacions d’Òstia. Cal destacar els sarcòfags.
 • Museu Missioner Etnològic: Fundat al 1927 per Pius XI conté peces provinents de les pràctiques religioses a Àsia, Oceania, Àfrica i Amèrica.
 • Estances de Rafael: Quatre estàncies escollides pel papa Juli II com a habitatge privat. La decoració pictòrica va ser composta per Rafael, amb l’ajut dels seus deixebles. Les obres van començar l’any 1508 fins al 1524 i ni el papa que va encarregar les estances ni el propi autor van poder veure les estances acabades. Cal destacar la pintura de l’Escola d’Atenes o el Parnàs.
Escola d'Atenes
                                                                  Escola d’Atenes
 • Capella Sixtina: Fou construïda entre el 1471 i el 1484, a l’època del papa Sixt IV. Aquest composició que inclou nou escenes rectangulars sobre la creació i la caiguda de l’home i el Judici Final es coneguda arreu del món. Obra de Miguel Ángel.
Capella Sixtina
                                                                                Capella Sixtina
 • Pinacoteca: Luca Beltrami va ser l’encarregar de construir un nou edifici per tal d’allotjar més de 500 obres. Cal destacar la pintura sienesa de Perungino, la florentina de Da Vinci i la veneciana de Tiziano o la bolonyesa de Guido Reni.
 • Col·lecció d’art religiós modern: La col·lecció inaugurada per Pau VI l’any 1973 està composta per 800 peces distribuïdes en 55 sales. Trobem obres de Dalí, Picasso, Rodin, Van Gogh…
Monstre blanc en un paisatge angèlic - Dalí
                              Monstre blanc en un paisatge angèlic – Dalí
 • Capella Nicolina: Construïda en el pontificat de Nicolau V i decorada per Fra Angelico entre els anys 1447 i 1451, els frescos que decoren les estàncies representen la vida dels sants Esteve i Llorenç.
 • Apartaments Borja: Fou Roderic de Borja, quan fou anomenat amb el nom d’Alexandre VI qui va encarregar a Pinturicchio la decoració de les seves estàncies compostes en sis sales.
 • Gabinet de Medalles: Conté més de 100000 peces, dividides entre monedes romanes i pontifícies.
 • Biblioteca Vaticana: Fundada per Nicolàs V, custodia uns 75000 manuscrits i més d’un milió de llibres. Algunes de les obres més destacades són el Codex Vaticanus, un dels manuscrits més antics de la Bíblia grega, i el Codex Aureus de Lorsch, de l’època de Carlemany.
Codex Vaticanus
                                                                                         Codex Vaticanus
 • Museu Sacre: Creat pel Papa Benet XIV, exposa obres d’art menor medieval, com el Díptic Rambona, del segle IX.
 • Museu Profà: També creat per  Benet XIV,  té una col·lecció que consta d’importants pintures romanes del segle I o frescos amb relats de l‘Odissea  les Noces Aldobrandines.
Noces Aldobrandines
                                                                                 Noces Aldobrandines
 • Museu Filatèlic i Numismàtic: Inaugurat l’any 2007, inclou tots els segells i les monedes de la Ciutat del Vaticà des del moment del seu naixement (1929) fins a l’actualitat.
 • També són destacables les col·leccions de mapes, la dels canelobres i la de carruatges.

RECURSOS ÚTILS

Tornar a la pàgina anterior -> MUSEUS

Tornar a la pàgina anterior -> GALERIA D’OBRES

 

 

Anuncis