NEPTÚ CALMANT LES ONADES

louvre-neptune-calmant-les-flots_79
Fotografia extreta de louvre.fr/en

Aquesta estàtua neoclàssica va ser feta per l’escultor Adam Lambert-Sigisbert l’any 1737, sota la influència directa del gran Bernini. Quan tornà de Roma el 1733 Louis de Boullogne, director de l’acadèmia de Pintura i Escultura, va imposar el tema de l’obra que seria la seva peça d’admissió. Tot i el seu model de terracota va ser aprovat el mateix any no va acabar el model en marbre fins l’any 1737. Durant la Revolució va ser confiscada de la col·lecció de l’Acadèmia per, posteriorment, va ser portada al Museu del Louvre de París.

Com hem dit, l’autor va rebre la influència de Bernini i això ho podem veure en el tractament de la figura de Neptú, retratat dempeus amb una posició girada sostenint el trident amb les mans. Un tritó als peus del déu marí s’inclina cap enrere, lliurant-li un corall. Amb la seva expressió sorruda, el peu avançat col·locat en una petxina i amb la força que agafa el trident ens mostra una magnífica encarnació de l’autoritat del déu del mar.

neptune_calming_the_waves_by_unclejuice
Fotografia extreta de unclejuice.deviantart.com/art/Neptune-calming-the-waves-97749048

És exempta i té forma dempeus. La figura va ser esculpida en un sol bloc de marbre a partir de la tècnica de la talla. Les mides són 85 cm x 59 cm x 48 cm. Pel que fa a la composició, es tracta d’una composició piramidal plena de torsions, mostrant el déu en total moviment.

Està feta amb molt de detall en els plecs de les robes o en les venes del déu, que sobresurten a causa de l’esforç. El cos nu del déu reflecteix el mestratge de l’escultor: va prestar especial atenció als detalls de l’anatomia com la columna vertebral del Tritó, l’escuma, les vores de la petxina, el moviment de la roba que tapa algunes parts de la figura, etc.

La funció de l’obra és decorativa i acadèmica, ja que va ser feta per poder entrar a l’Acadèmia. La brillantor d’aquest grup recorda Neptú i Tritó de Bernini (Museu Victòria i Albert, Londres), encara que diverses característiques distingeixen les dues obres.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s