NIL

logo-nuevo

Aquesta colossal estàtua del Nil, fou descoberta l’any 1513 en el Campo Marzio, on probablement decorava el famós Iseo Campesnse, un temple dedicat a lts deesses egípcies Isis i Serapis.

El riu és representat com un ancià ajagut sobre el costat, amb una cornucòpia plena de fruites en la mà esquerra i espigues de blat en la mà dreta. La representació d’Egipte s’evoca mitjançant una esfinx sobre la qual es recolza la figura i per alguns animals exòtics. L’escena es completa amb setze putti , que fan referència al nivell al qual arriba el riu Nil en temps d’inundacions. La base representa el paisatge del Nil, amb hipopòtams, cocodrils i pigmeus.

Probablement l’escultura s’inspiri en una monumental escultura, una obra mestra de l’escultura hel·lenística alexandrina, que Plini el Vell descriu dins del Fòrum de la Pau.

‘’Mai s’ha vist un bloc més gran que el que fou dedicat per l’emperador Vespasià August en el temple de la Pau, que representa al Nil, amb 16 nens jugant, símbol d’altres tants còdols de la fèrtil inundació del Nil.’’

 Historia Naturalis (Llibre XXXVl), Plini el Vell

nilo
                                                                    Fotografia extreta de cromacultura.com
800px-vaticanmuseums_statue_of_river_nile
                                                                      Fotografia extreta de 4.bp.blogspot.com

 

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: amigosdelantiguoegipto.com 

Anuncis