PAOLINA BORGHESE

———

Canova va ser un dels màxims representants del neoclassicisme en l’ambient escultòric de finals del segle XVlll i principis del segle XlX. Juntament amb Jacques Louis David fou un dels millors artistes que imitaven a la perfecció l’estètica grecoromana.

Pauline_BonaparteLa gran fama que el rodejava va fer possible que realitzés un gran nombre d’escultures per a l’emperador Napoleó Bonaparte, entre les quals aquesta, dedicada a la seva germana petita, Paolina Bonaparte.

L’escultura plasma la jove de 25 anys en postura mig jacent en un divan virtuosament esculpit per l’autor.

Ajaguda en ell, Paolina, mig despullada, mostra tot el cos menys la zona del sexe, que es tapa amb el mantell.  Recolza la cama dreta sobre l’esquerra i amb la mà dreta se sosté el cap, cosa que aporta una gran sensualitat mentre dirigeix la  mirada al públic. Amb la mà esquerra subjecta una poma que simbolitza la poma que Venus guanyà en el judici de París mencionat a la Ilíada d’Homer.

121L11230_62XB9.jpg
                                                                                Fotografia extreta de sothebys.com

 

L’escultura segueix el model clàssic de la Venus victoriosa, que queda accentuat gràcies a l’ús de la tècnica del draps mullats en la túnica, a la serenitat del seu rostre i al gran detallisme de l’obra.

La llum incideix de manera brillant i regular en tota la composició, evitant els clarobscurs que creen dramatisme, per  aconseguir  harmonia i equilibri.

Tot i que l’encàrrec va ser fet pel marit de Paolina, la bellesa i sensualitat de l’obra el va portar a exhibir-la diverses vegades davant del públic.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: napoleonaigle.wordpress.com

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s