PERSEU TRIOMFANT

800px-persus_by_antonio_canova_-_vatican

 

Entre l’any 1800 i principis de 1801 s’esculpeix una de les obres més importants de l’escultura neoclassicista, i la més famosa de gènere heroic del seu autor. Avui es pot admirar al famós pati octogonal del Museu Pio-Clementino als Museus Vaticans.

El Perseu triomfant va ser realitzat per Canova quan aquest tornà a Roma després d’un llarg viatge per Alemanya.

persus-with-the-head-of-medL’autor es va inspirar en el famós Apol·lo de Belvedere, proporcions del qual volia mantenir en aquesta obra. L’expressivitat de l’Apol·lo i la seva ponderació fascinava l’autor italià, que va intentar esculpir el seu Perseu amb la mateixa magnificència amb la qual Leòcares realitzà l’Apol·lo.

Segons la mitologia grega, Perseu era un semidéu al qual se li va encarregar, per tal d’acabar amb ell, la difícil tasca d’entregar el cap de Medusa, una Gòrgona amb cabells de serp que podria convertir en pedra els homes que la miraven als ulls.

Canova va representar en marbre l’heroi després de la lluita amb Medusa, amb una posició decantada (lleuger contraposat) i quasi nu portant el casc d’Hades (que el feia invisible), les sandàlies alades de Mercuri i la falç d’adamanti (material mitològic considerat indestructible) amb el qual acabava de decapitar la Gòrgona, juntament amb una capa que li cau del braç esquerre. L’heroi grec amb la mà esquerra sosté pels cabells el cap tallat de Medusa.

595e5f9bef0de6610cc82e49f13f73cc
Perseu a Nova York (fotografia extreta de Pinterest.com)

Originalment situada al Foro Bonaparte de Milàn, l’escultura va ser comprada pel Papa Piu Vll i col·locada sobre el pedestal de l’Apol·lo de Belvedere, que havia sigut transportat a França com a conseqüència del tractat de Tolentino.

Uns anys més tard de l’execució de l’escultura, al voltant de 1804, es va realitzar una segona versió per a la comtessa Valeria Tarnowska de Polònia, que actualment es troba al Museu Metropolità d’art de Nova York.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: wikipedia
Anuncis