ROMA

Roma és la ciutat amb més anys d’història del món. Els seus sorprenents museus, monuments, galeries i tresors arquitectònics configuren un recorregut de més de 3000 anys d’història. Les grans ruïnes de la Roma Imperial, el Vaticà, o les grans obres artístiques del Renaixement o el Barroc fan de la ciutat un plaer per als sentits.

Roma
                                                                    –Fotografia extreta de romeportshuttle.com

Roma és la capital d’Itàlia, de la regió del Laci i de la província homònima. És a la riba del riu Tíer, a només 22 km de la mar Mediterrània.Coneguda amb el nom de la ‘ciutat eterna’, es va fundar fa uns 3000 anys sobre set turons que envoltaven la ciutat. (Aventí, Capitoli, Celi, Esquilí, Palatí, Quirinal i Viminal).

 LA FUNDACIÓ

La fundació de Roma s’explica a partir de dos relats:  un llegendari i un altre històric.

·LA LLEGENDA

La llegenda explica que el rei de la ciutat d’Alba Longa, anomenat Numitor, fLloba Capitolinaou destronat pel seu germà Amuli, que el va desterrar i va fer matar tots els seus nebots a excepció de Rea Sílvia. Per tal d’evitar que aquesta tingués descendència, la va obligar a retre culte a la divinitat Vesta. Però, segons explica la llegenda, va quedar embarassada de Mart i va tenir dos bessons: Ròmul i Rem. Quan el tiet se’n va assabentar, va entrar en còlera, i per tal d’evitar que aquest acabés amb ells, la mare els va dipositar en una cistella i els va deixar al riu Tíber. La cistella va ser trobada per una lloba, la qual els va alletar durant un temps fins que el pastor Fàustul i la seva esposa, Aca Larentia, els van recollir i criar.

Quan els anys van passar, els bessons es van assabentar de la seva història i van decidir tornar a la ciutat d’Alba Longa per tal de venjar-se d’Amuli i portar de nou el seu avi al poder. Així va ser, i en agraïment, Numitor els va donar una sèrie de territoris al nord-est de la província del Laci. Justament aquests territoris eren els mateixos on la lloba els havia alletat i van decidir, al voltant de l’any 753 aC, fundar una nova ciutat.

Com els germans no decidien qui dels dos havia de governar la ciutat, ho van deixar a l’elecció dels déus. Rem va pujar al mont Aventí, mentre que el seu germà ho feu al Palatí. En observar que sobre el món Palatí sobrevolaven una dotzena d’aus, mentre que sobre l’Aventí n’eren la meitat, es va decidir que el rei de la ciutat havia de ser Ròmul.

Així doncs, Ròmul va marcar els límits de la seva ciutat i va jurar que aquell que travessés els límits sense el seu consentiment, acabaria mort. Rem, burlant-se de la seva amenaça, va traspassar els límits i Ròmul, complint la seva promesa, va acabar amb ell.

Després Ròmul va fundar la ciutat en l’anomenat Palatinum. La població era principalment masculina i, com la ciutat oferia asil polític a tothom, també era plena de criminals. A causa del gran nom d’homes que omplia la ciutat van haver d’organitzar uns jocs esportius als quals van convidar a la tribu dels Sabins per tal de raptar les seves dones. (El Rapte de les Sabines)

Ròmul va morir l’any 717 aC. Segons explica la llegenda, va desaparèixer un dia a causa d’una tempesta enviada pel seu pare Mart. Es diu que es convertí en una divinitat anomenada Quirí.

· LA HISTÒRIA

La ciutat de Roma va ser fundada l’any 753 aC a partir de la unió de diverses tribus: etruscos, llatins i sabins. Els fundadors provenien de la ciutat d’Alba Longa, fundada l’any 1000 aC i van decidir marxar cap al riu Tíber, ja que la convivència amb els pobles veïns no era gaire bona.
Roma i els set turons

La zona on van decidir marxar era pantanosa, allunyada de la costa però de fàcil arribada mitjançant el riu. La zona pantanosa era un gran focus de malalties i inconvenients, però van trobar en els set turons que l’envoltaven el refugi perfecte. En primer lloc, va ser ocupat el turó Palatí, mentre que la resta es van anar ocupant progressivament. A mida que va anar creixent la concentració de turons, van tenir la necessitat d’un espai comú, i a tal efecte, van assecar les terres pantanoses que hi havia entre els turons, construint així, en primer lloc, el fòrum i després el camp de Mart.

Poc a poc es va anar habitant la zona baixa i estenent la ciutat fins i tot més enllà dels set turons originaris.

ROMA DES DE LA FUNDACIÓ FINS A L’ACTUALITAT

Des de la fundació, al 753 aC, i fins al 510 aC, Roma va ser governada per una successió de 7 reis (Ròmul, Numa Pompili, Tul·li Hostili, Anc Marci, Tarquini Prisc, Servi Tul·li i Tarquini el Superb). Després s’instaurarà la República governada pel Senat i els cònsols i, finalment, l’any 27 aC. s’establirà l’Imperi dirigit per l’emperador. L’èxit de la ciutat es basà en la conquesta militar i el domini comercial per tot el Mediterrani.

El domini romà s’expandí per gran part d’Europa i les costes del Mar Mediterrani. La ciutat de Roma superà el milió d’habitants i es va convertir en la ciutat més important políticament, més rica i més gran del món occidental.

A partir del declivi de l’imperi, la ciutat quedarà en un segon lloc a causa del prestigi de Constantinoble, la capital de l’imperi romà d’Orient, o d’altres  ciutats com Milà o Ravenna.

Tot i això, a partir de la instauració del cristianisme com a religió oficial, la diòcesi de Roma es convertirà en el centre de l’Església Catòlica esdevenint un cop més Roma una ciutat de gran importància religiosa i política.

Això, però, acabarà amb el gran saqueig de la ciutat per part d’Alaric i la consegüent caiguda de l’Imperi Romà d’Occident (476 dC). A partir d’aquest fet, Roma quedarà en mans de l’Imperi bizantí i dels pobles germànics i no serà fins a l’any 751 que aquesta situació arribarà a la fi.

Al 756, Pipí el Breu donarà al Papa jurisdicció sobre Roma i es decidirà crear els Estats Pontificis (l’anomenada ‘ciutat santa’).

Ara bé, el vertader ressorgiment de la ciutat no arribarà fins al segle XV, quan el Renaixement Italià omplirà la ciutat d’esglésies com la de Sant Pere, ponts, com el ponte Sisto, o places amb decoracions superbes com la Piazza Navona. Els Papes esdevindran mecenes d’art i promocionaran artistes com Michelangelo, Perugini, Raphael o Botticelli.

Esglèsia de Sant Pere
Esglèsia de Sant Pere al Vaticà

A partir de 1870, es produeix la reunificació italiana i la ciutat es consolida com a capital. Un cop passada la Primera Guerra Mundial, Roma veu el creixement del feixisme italià guiat per Benito Mussolini. Fou el moment de major creixement de la població, des dels 212.000 habitants en el moment de la unificació fins al milió.

Un cop acabada la guerra i després de l’execució de Mussolini, el referèndum de 1946 establirà la República com a model d’Estat.

ROMA EN L’ACTUALITAT

Roma esdevindrà una capital de moda durant els anys 50 i 60 amb la coneguda dolce vita. Avui dia, Roma és un referent en el món de l’art, la moda i la bellesa, i mostra un equilibri perfecte entre una ciutat antiga i cosmopolita. Tot i que el seu cor és antic, més de 3000 anys, encara continua bombejant vida, alegria, història, i el que és més important, cultura.

DSC_0264


MUSEUS

MUSEUS VATICANS
MUSEUS VATICANS
MUSEUS CAPITOLINS
MUSEUS CAPITOLINS
GALLERIA BORGHESE
GALLERIA BORGHESE

Tornar a la pàgina -> CIUTATS

Anuncis