SALA DE NÍOBE

565deed8ddb7378dfefc23821a384cc1

Aquesta sala va ser realitzada l’any 1781 en època neoclàssica per tal d’allotjar les col·leccions d’estàtues antigues procedents de la Vil·la Mèdici de Roma. Les escultures són còpies romanes d’originals hel·lenístics possiblement en bronze, trobades l’any 1583 a Roma i traslladades a Florència. Les parets es troben decorades amb llenços  de grans mides. Dos d’aquests són de Rubens i són exemplars de la vitalitat barroca de l’autor.

3152a8a6dceabc4
                                                Llenç realitzat per Rubens (Fotografia extreta de virtualuffizi.com)

La Sala, formada per aproximadament 17 escultures que tenen com a fil conductor el mite de Níobe, esdevé una meravella per als sentits. Totes i cadascuna de les obres estan realitzades exquisidament. Les postures i expressions capturen perfectament el moment de caos que s’intenta representar.

El mite explica que Níobe, reina de Tebes, va tenir 14 fills amb Amfíon, motiu pel qual presumia de ser millor que Leto, que només va donar a Zeus un parell de bessons (Apol·lo i Àrtemis). Aquests van decidir venjar la injuria feta a la seva mare matant tots els Níobides amb fletxes. Apol·lo s’encarregava dels homes mentre que Àrtemis matava les dones.

Les escultures representen precisament el moment en què les dues divinitats ataquen els fills de Níobe. Aquests adopten postures impossibles i molt dinàmiques, excentuant així el seu caràcter hel·lenístic. Els homes són representats enterament nus mentre que les dones presenten vestits tractats mitjançant la tècnica dels draps mullats. La sala en el seu conjunt evoca confusió. Els personatges esdevenen la personificació del terror i la desesperació. Avui dia, després de diverses restauracions, aquest conjunt encara impressiona a tots els visitants de la sala. No hi ha dubte del perquè els romans van decidir copiar aquest fascinant conjunt escultòric.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: virtualuffizi.com

Anuncis