SENGLAR CALIDÓ

arte_ellenistica_cinghiale_iii_secolo_a-c

Aquesta escultura exempta representa un gran por senglar que sembla haver-se redreçat sobtadament com demostren la posició mig-jacent i les orelles alçades. Els cabells són tractats de manera naturalista, així com tots els detalls de l’animal.

Tot i que realment no se sap el que representa vertaderament, sovint es relaciona amb el mite del senglar de Calidó. Segons aquesta història, el senglar devastava les terres d’Etòlia com a conseqüència d’un càstig imposat per la deessa Àrtemisa, a la qual el rei Eneu, rei de Calidó, havia oblidat oferir sacrificis durant la celebració de la collita. Com que ningú era capaç d’enfrontar-se sol a aquesta bèstia gegantina, Melèagre, fill d’Eneu, va decidir convocar tots els herois per tal d’organitzar una caça conjunta. En aquesta participaran personatges com Peleu, pare d’Aquil·les, els discurs, Teseu i Atalanta. Va ser aquest últim qui, després de molts dies, va aconseguir fer-li una primera ferida. Després, Melèagre, el va abatre i n’oferí el cap i la pell a Atalanta.

El famós mercat ‘’del Porcellino’’ situat a un dels carrers principals de la capital toscana rep el seu nom a causa d’una còpia de bronze realitzada per la fosa Marinelli després que l’any 1999 es retirés una còpia del s. XVll (també en bronze) per tal de sotmetre’s a una restauració. Aquesta còpia es pot contemplar als Museus Bardini.

mercato-porcellino
Còpia de bronze situada al mercat del Porcellino (fotografía extreta de disfrutaflorencia.com)

Pel que fa l’original, situada als Uffizi, cal esmentar que estava a Roma. Era propietat d’un comerciant genovès anomenat Paolo Ponti. Aquesta peça, juntament amb les estàtues de dos mastins, va ser donada al gran duc Cosme l de Mèdici pel Papa Piu lV l’any 1560. L’any 1591 l’obra va ser traslladada als Uffizi. L’escultura de marbre en els Uffizi ha experimentat recentment una renovació i està sent estudiada. Sembla ser que l’obra va ser realitzada entre els segles II i I aC.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: artearti.net

Anuncis