TYCHE DE ANTIOQUIA

200px-tyche_antioch_vatican_st

Aquesta escultura romana, còpia de la peça de bronze realitzada per Eutíquides en època hel·lenística, representa a la deessa de la fortuna. El seu nom en grec (Τύχη) significa ‘bona sort’, motiu pel qual era invocada demanant prosperitat.

507px-tyche_antioch_vatican_inv2672
Fotografia extreta de sites.google.com

Eutíquides la va representar sedent sobre un terra rocós, en una composició d’amples triangles que la permeten girar i moure’s per l’espai. Amb les cames creuades i el seu braç dret recolzat sobre aquestes, sembla mirar-nos fixament contemplant el futur.

En una època on les noves ciutats no tenien cap tipus de divinitat que vetllés per elles, acudien a aquest tipus de personificacions, motiu pel qual la Tyche o Fortuna va ser un dels prototipus més famosos i repetits. En aquest cas, l’estàtua exercia de protectora de la recentment fundada ciutat d’Antioquía (300 aC).

Si ens fixem en els peus de la deessa, podem observar un detall que fa que l’estàtua evoqui el paisatge de la ciutat. És la personificació del riu Oronte, que passa per la ciutat. L’autor evoca un paisatge i crea un efecte paradoxal, mesclant el dinamisme i assossec que caracteritza el futur de la ciutat.

Podem llegir la descripció que en fa de l’escultura el cronista bizantí nascut a Antioquia Juan Malalas:

”Va completar el teatre d’Antioquia, que es trobava inacabat, col·locant en ell, sobre les quatre columnes al mig del nimfeu del prosceni…, una estàtua de bonze daurat, asseguda sobre del riu Oronte, com Tyche de la ciutat, coronada pels reis Seleuco i Aníoco.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES


Fotografia emprada a la capçalera extreta de: wikipedia

Anuncis