VENUS CALIPIGIA

callipygian_venus_barois_louvre_mr19991

Aquesta Venus és anomenada “Calipigia” perquè pertany a un tipus d’estàtua nua femenina de l’època hel·lenística que representa una dona parcialment coberta però que es descobreix per mostrar els malucs i les natges i que mira per sobre de les espatlles, cap avall, potser per avaluar-les.

Aquesta obra va ser feta pel francès François Barois a finals del segle XVII durant la seva estada en l’Acadèmia Francesa de Roma. Va ser enviada al Palau de Versalles, i després a Marly-li-Roi el 1695. Va romandre en Marly fins a la Revolució, quan va acabar arribant al Jardí de les Tulleries i, més tard, al Museu del Louvre, a París, la seva localització actual.

Com ja hem dit, es tracta d’una Venus dvenus-callipygee tipus Calipigia, però, l’única diferència que té amb la resta d’estàtues d’aquest tipus és que aquesta en concret no exhibeix el seu cos. Això és degut al fet que durant el temps que va estar a Marly-li-Roi, Jean Thierry (1669-1739) va afegir-li el vestit per “motius de decència”.

L’obra és exempta i dempeus. Va ser feta en marbre mitjançant la tècnica de la talla. Pel que fa a la composició de la figura, es troba en moviment amb el braç enlairat i el coll girat cap enrere. Les proporcions i la simetria són correctes. Té un acabat llis, monocroma i la llum es concentra en els plecs de la roba de la deessa que són suaus i poc profunds.

callipygian_venus_barois_louvre_mr1999_n3
La funció de l’escultura és estètica. Durant els segles XVIII i XIX es va creure que la figura representava una història en la qual dues noies de Siracusa intentaven decidir quina d’elles tenia les natges més belles. La història va ser recollida per Ateney en els Deipnosofistas1.

Altra versió és que correspondria al culte de Venus Calipigia, com esmenta l’autor cristià Clement d’Alexandria en una llista de manifestacions eròtiques de la religió pagana. La rèplica més coneguda és una obra trobada a Roma i d’origen hel·lenístic. Va ser exposada al Palau Farnesio i després es traslladà a Nàpols el 1802 on es classificà com a “perillosament eròtica”.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s