VENUS D’ARLÉS

IMG_2420

L’escultura és una representació més de la deessa Venus. Va ser descoberta fragmentada per uns obrers que cavaven un pou en el teatre romà d’Arlés a França el 1651. Primer va aparèixer el cap a una profunditat de 2 metres, la qual cosa va estimular noves excavacions. Posteriorment, després d’haver estat donada al rei Lluís XIV per decorar la Galeria dels Miralls de Versalles, es realitzaren més excavacions a la zona de l’escena del teatre i es trobà la resta del cos. L’estàtua es va confiscar de la col·lecció reial en l’època de la Revolució i ha estat en el Museu del Louvre de París des de la fundació d’aquest.

Venus és representada dreta i mirant amb el cos endavant. Amb la vista i la cara girada cap a l’esquerra, el braç esquerre flexionat cap al front amb el que sosté un mirall i aguanta la roba que li tapa la part inferior del cos. L’altre braç està aixecat i flexionat i aguanta una petita bola rodona que representa la poma de la discòrdia.

vdarestaur
Parts restaurades pintades en blau.

La figura de la deessa va ser realitzada en un sol bloc de marbre d’Hímet mitjançant la tècnica de la talla. És de tipologia exempta i de forma dempeus. Té una alçada de 1,94 m, força gran. Pel que fa a la seva composició, observem que la deessa està en repòs. El cap, tot i no encaixar correctament amb la part del tors, va ésser restaurat per François Girardon, el qual es va inspirar en uns escrits de Pausànies per realitzar-lo. És d’estil clàssic però amb molta tirada cap a l’hel·lenístic, ja que presenta la nuesa quasi total de la deessa (característica que s’allunya del període clàssic) i mostra el preludi del nu integral molt donat a l’hel·lenisme, com en la Venus de Milo. També mostra aquesta tendència el joc que fa l’autor amb els plecs del vestit, que donen lluminositat, volum i dinanisme a l’escultura. Té un acabat llis i polit.

La funció és purament decorativa. L’obra és relacionada amb l’Afrodita de Cnido i amb l’Afrodita de Tespias del mateix Praxítel·les.

 

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s