VENUS DE MILO

IMG_2417

L’obra representa la deessa Afrodita (Venus). És la deessa de l’amor i de la fertilitat, nascuda de l’escuma del mar fecundat pels genitals d’Urà, o bé filla de Zeus.

Sobre el seu autor sorgeixen molts dubtes, s’ha volgut atribuir a un artista d’Antioquía, Agesandre, per la inscripció d’un pedestal que es va creure que pertanyia a l’estàtua. Sigui qui sigui, l’artista s’inspirà en l’Afrodita de Capua, de Lisip (s. IV aC). L’estàtua va ser trobada a l’illa cíclada de Melos, a l’Egeu, i va ser venuda a França el 1820. En l’actualitat es troba en el Museu del Louvre.

La figura és una escultura exempta realitzada en marbre d’Aturs, mitjançant la tècnica de la talla. L’escultura representa de cos sencer a una dona seminua, coberta per una túnica de cintura cap avall. Li falten els dos braços; tot i això, alguns creuen que a la mà portava una poma, símbol de l’illa de Melos, o pel famós mite de la poma de la discòrdia. La veiem monocroma, tot i que originalment era policromada.

L’obra pertany a l’estil grec clàssic, però fou feta durant els segles de l’hel·lenisme. Mostra una nostàlgia dels ideals clàssics: té la bellesa hel·lenística però és equiparable a l’art clàssic. És un exemple del contrast d’estils durant l’hel·lenisme.

En la textura i acabat de l’obra destaquem la pell llisa i polida de la deessa i la túnica amb plecs rugosos, que provoquen forts contrastos de llum i ombra. L’espatlla dreta i la cama esquerra queden unides per una línia recta obliqua que creua imaginàriament l’obra, mentre que l’espatlla esquerra s’uneix a la cama dreta mitjançant una línia corba. Una de les cames té un un marcat contraposat, en recolzar la cama dreta mentre flexiona l’esquerra; tot plegat dóna sensació de moviment equilibrat.

La seva funció és purament estètica i el tema, clarament, mitològic. Està inspirada, com ja hem dit, en la Venus de Capua de Lísip, o en la Venus de Cnido de Praxítel·les.

Tornar a la pàgina anterior -> OBRES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s