ZEUS / JÚPITER

Zeus (Ζεύς), Júpiter en llatí, era el rei de la terra i del cel, a més del senyor de l’Olimp. Germà d’Hèstia, Demèter, Hera, Hades i Posidó, Zeus va estalviar-se ser empassat pel seu propi pare, Cronos, que volia acabar amb la seva descendència perquè li havien revelat que seria destronat per un dels seus fills. La mare de Zeus, Rea, es va amagar a l’illa de Creta per donar a llum i va enganyar el marit donant-li una pedra embolcallada en bolquers.

Sempre apareix amb una forma magnífica, amb barba, i algunes vegades coronat amb fulles de roure, subjectant amb les mans els llamps amb els quals castiga els malvats. Una àguila l’acompanya i com a servent té Ganímedes, el jove príncep troià que Zeus va decidir raptar convertit en àguila per fer-lo immortal al cel.

Zeus OtricoliA més d’Hera, l’esposa oficial amb la qual va engendrar Ares, Ilitia, Hebe i Hefest, el pare dels déus i dels homes va tenir mitja dotzena de consorts immortals: Metis, Temis, Eurínome, Demèter, Mnemosine, i Leto,  entre d’altres.

Pel que fa les relacions amb les seves amants mortals cal destacar que mai mostrava la seva imatge de divinitat davant d’aquestes i sovint adoptava les formes més peculiars:  sàtir, bou, cigne, pluja d’or, etc.

Sèmele, la filla de Cadme, va desitjar veure el seu amant en tota la seva plenitud i va morir cremada per la brillantor de la seva aparició.

”Amb la mateixa aparença que tens quan t’abraça la filla de Saturn i us uniu amb els lligams de Venus. Així vull que et presentis a mi” 

 Metamorfosis, Ovidi, Llibre III

83194470a5b1d4bb53215936c7b68415

Una altra mortal que va sortir mal parada va ser Cal·listo, convertida en óssa i caçada per Àrtemis per instigació d’Hera; tot el que va poder fer el seductor de l’Olimp per la seva víctima va ser col·locar-los, a ella i al seu fill, entre les estrelles, creant les constel·lacions de l’Óssa Major i l’Óssa Menor.

”La noia li estenia els braços en actitud suplicant, però els braços van començar a omplir-se-li de negres pèls eriçats, les mans a corbar-se i a perllongar-se amb urpes ganxudes, i a fer funció de peus; i aquella boca, que en altres temps tant havia plagut a Júpiter, es va deformar i es transformà en un ample morro.” 

                                                       Metamorfosis, Ovidi, Llibre II

Fruit de les seves relacions extramatrimonials amb mortals van nèixer més d’una vintena de fills, entre els quals cal destacar Hèracles, Perseu, Minos, Dionís o Helena de Troia.

Zeus es va representar en moltes estàtues; la més noble d’elles, el treball de Fídies amb més de dos metres d’alçada d’or i de marfil, va ser una de les set meravelles del món antic.

Estàtua de Zeus en Olimpia

Aquesta estàtua adornava el temple en Olímpia, principal lloc de culte de Zeus i on es celebrava un festival cada quatre anys en el seu honor i que incloïa els famosos Jocs Olímpics. No es conserva, però sabem com era per Pausànies:

”El déu està assegut en un tron d’or i d’ivori; Ell té una corona al cap que imita les branques de l’olivera…Zeus té a la seva mà esquerra un ceptre treballat amb gust i esmaltat amb tot tipus de metalls, l’au que descansa en aquest ceptre és l’àguila. Les sabates del déu són d’or i el seu vestit brodat amb tot tipus de figures i lliris. El tron és amb incrustacions d’or, pedres precioses, banús i ivori, i està decorat amb diferents temes, alguns pintats, altres tallats.”

Èlide, Llibre V, Pausànies

Tot i que Olímpia era el principal lloc de culte, Zeus també serà venerat a Dodona, Creta i Arcàdia

El déu romà Júpiter va tenir un caràcter més dèspota que el seu company grec, però també era força important i venerat a Roma. El principal lloc de culte era un temple situat al Capitoli de Roma.

Tornar a la pàgina anterior -> PANTEÓ

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s