MUSEUS CAPITOLINS

Els Musei Capitolini són els museus municipals més importants de Roma. Es parla d’aquests en plural, “museus”, a causa del seu origen: són l’agrupació de la col·lecció d’escultures del papa Benedicte XIV i la Pinacoteca, obres de temàtica essencialment romana.

La seu històrica dels museus Capitolins està constituïda pel Palau dels Conservadors (Palazzo dei Conservatori) i el Palau Nou (Palazzo Nuovo), dos edificis situats un a davant de l’altre, a la plaça del Campidoglio (Capitoli), la qual va ser remodelada per Miquel Àngel.

HISTÒRIA:

La Lloba Capitolina amb Ròmul i Rem.

La creació dels Musei Capitolini es remunta l’any 1471 quan el papa Sixt IV donà a la ciutat una col·lecció d’escultures fetes de bronze provinents del Laterà, entre les quals es trobava la famosa Lloba Capitolina, que més tard va fer col·locar al pati del Palazzo dei Conservatori i a la plaça del Campidoglio; això fa dels Capitolins el museu públic més antic del món.

L’antiga col·lecció es va anar fent més gran amb el pas del temps gràcies a les donacions de diferents papes, com ara Pau III o Pius V, que volia fer fora del Vaticà les escultures paganes. Aquesta col·lecció es va poder exposar millor arran de la construcció del Palazzo Nuovo el 1654. Des d’aquest moment el museu ha crescut molt, i no només inclou testimonis de l’època romana sinó que també compta amb obres d’art medievals, renaixentistes i barroques.

Un segle més tard, el 1734, el papa Climent XII va voler obrir el museu al públic. El seu successor, Benet XIV, va inaugurar la Pinacoteca capitolina, adquirint col·leccions privades de la família Sacchetti i la família Pio di Savoia.

Arran de les excavacions fetes després de la unificació d’Itàlia per fer que Roma fos la nova capital, va sorgir una gran quantitat de nous materials que, recollits per l‘Antiquarium (Magatzem Arqueològic Municipal) es varen anar exposant als Capitolini.

L’any 1997 es va obrir una seu, separada dels Museus originaris, a la Central Termoelèctrica Giovanni Montemartini (al barri Ostiense), creant una fusió entre l’arqueologia industrial i clàssica.

COL·LECCIÓ:

  • La Pinacoteca: amb pintura provinent de les col·leccions de les famílies Sacchetti i els prínceps Pio di Savoia.

  • La Promoteca: col·lecció de bustos de personatges il·lustres que el papa Pius VII va fer dur des del Panteó fins al Capitoli l’any 1820.

  • La Collezione Castellani: donada per Augusto Castellani en la segona meitat del segle XIX, construïda de ceràmiques arcaiques (dels segles VIII al IV aC), la major part d’origen etrusc però també grec i itàlic.

  • El Medagliere Capitolino: agrupa la col·lecció municipal de monedes, joies, medalles, etc., constituïda el 1872 i no oberta al públic fins a l’any 2003.

MITES DE PEDRA:

El reconegut com a “museu públic més antic del món” té una àmplia col·lecció d’obres de caire mitològic i grecoromà, no només les sel·leccionades per nosaltres en el nostre projecte. Trobem una gran varietat de bustos de destacats persotages del món clàssic com:

O obres que representen personatges protagonistes d’episodis dels nombrosos mites clàssics:

ALTRES OBRES DESTACADES

Retrat Eqüestre de Marc Aureli.

L’obra més famosa dels museus és probablement l’estàtua eqüestre de Marc Aureli; s’exposa una còpia al centre de la plaça del Campidoglio, mentre que l’original, recentment restaurat, ha sigut col·locada a la sala de l’Exedra de Marc Aureli.

Al Palazzo Nuovo trobem l’estàtua de l’emperador Adrià del segle II dC, el Discòbol, el Gal moribund o el bellíssim Mosaic dels coloms.

L’edifici del Palazzo dei Conservatori (inclòs en el preu de l’entrada, s’hi pot accedir per la plaça o per la galeria subterrània Galleria di congiunzione) allotja la Pinacoteca dels museus, en el catàleg de la qual trobem el famós quadre de Caravaggio, Sant Joan Baptista.

Finalment, a l’edifici dels Conservatori, antics magistrats de la ciutat, s’hi troba el símbol de Roma: La Lloba Capitolina; la colossal estàtua de Constantí (s. IV dC), les restes de la qual es troben al pati; i l’escultura d’Arnolfo di Cambio Retrat de Carles I d’Anjou (1277) pertanyent a l’època medieval.

RECURSOS ÚTILS:

Tornar a la pàgina anterior -> MUSEUS

Tornar a la pàgina anterior -> GALERIA D’OBRES

Deixa un comentari