PIAZZA DELLA SIGNORIA

Podríem dir sense cap dubte que aquesta és l’única plaça del món que és un museu en si mateixa, motiu pel qual no hem dubtat a l’hora de parlar sobre les obres que s’hi troben. Situada en el centre de Florència, a la Toscana, és la seu del poder civil amb el Palazzo Vecchio i és el cor de la vida social de la ciutat.

piazza_della_signoria_panoramic_view_small
                                                                             Fotografia extreta de galleryhip.com

 

Arribar fins aquí és relativament simple. La plaça, amb forma de ”L”, està situada entre Santa Maria del Fiore i el riu Arno.

La història l’ha dotada d’un passat gloriós. Els romans van construir aquí un centre termal i una bugaderia, sobre les restes de les quals es va construir el Palazzo Vecchio. Va ser aquí també on es va edificar una basílica paleocristiana on més tard es construiria l’església de Santa Cecília, ja desapareguda.

Va ser seu del poder durant molts segles, fins i tot des d’abans de la construcció del Palazzo Vecchio (1299-1314) en contraposició a la Piazza del Duomo on s’assentarà el poder religiós del regne.

L’estatus poderós de la ciutat, on vivien algunes de les famílies més riques de l’època, la va dotar d’una gran bellesa. Ja al segle Xlll comptava amb paviment. Els millors artistes del Renaixement es trobar aquí i van deixar la seva obra com a llegat.

OBRES

Quasi la totalitat de les obres que s’exposen a la plaça tenen caràcter mitològic. Formen part d’aquesta col·lecció artística a l’aire lliure el Perseu de Cellini, realitzat mitjançant la técnica de la cera perduda, el Rapte de les Sabines de Giambologna, l’Hèrcules i Cacus de Baccio Bandinelli , el Rapte de Polixena de Pio Fedi, l’Hèrcules i el centaure Nessos de Giambologna, la famosa font de Neptú de Bartolomeo Ammannati i el grup de Pàtrocle i Menelau

QUÈ MÉS VEURE A LA PIAZZA DELLA SIGNORIA?

  • PALAZZO VECCHIO
És l’edifici més característic de la plaça. La façana del Palau s’identifica per la Torre d’Arnolfo, molt estilitzada però mal construïda. De fet, poc després de ser finalitzada va caldre reconstruir-la perquè corria risc de caure. Durant la primera meitat del segle XVI va ser residència del totpoderós Cosme de Mèdici, i per això se la coneixia com a Palau Ducal. Al davant hi trobem la rèplica exacta del David de Miguel Àngel l’original del qual es troba en la Galeria de l’Acadèmia.
firenze-palvecchio05
 –
  • LOGGIA DELS LANZI
Es tracta d’un pòrtic obert construït en el costat sud de la plaça, entre 1376 i 1381, per Benci di Cione i Simone di Francesco Talenti. Aquesta estructura es diu Loggia dei Lanzi perquè en 1527 aquí van estar acampats els mercenaris lansquenetes que anaven cap a Roma. El pòrtic al principi era una balconada oberta per acollir assemblees i cerimònies, però al segle XVI va perdre aquesta funció i es va convertir en una mena de museu a l’aire lliure per exposar les escultures de la família dels Mèdicis. Entre aquestes obres destaquen el Perseu de Cellini o El rapte de les Sabines de Giambologna.
DSC_0901
 –
  • ESTÀTUA DE NEPTÚ
Construïda en 1563 per Bartolomeo Ammannati i els seus deixebles no va ser molt apreciada en els seus començaments a causa que el Neptú porta les faccions de Cosme de Mèdici. A més, sembla ser que van valorar més la qualitat del marbre de Carrara que l’obra dels artistes. D’aquí que sigui coneguda com “Il Biancone“.
DSC_0863
 
  • ESTÀTUA EQÜESTRE DE COSME l
Obra de Giambologna l’any 1594. En el seu pedestal de marbre hi ha tres baix relleus que representen els episodis més destacats de la vida del Gran Duc de Toscana, Cosme I de Mèdici: L’elecció de Duc (en 1537), La conquesta de Siena ( 1555) i L’atorgament del títol de Gran Duc (1569).
estatua-cosme
                                                       –Fotografia extreta de lomejorparaconocer.blogspot.com.es
 
  • PALAZZO UGUCCIONI
Aquest palau va ser construït en 1550 per una de les famílies poderoses de la ciutat. La seva façana mostra tres nivells ben diferenciats, ja amb alguna influència clàssica amb les dobles columnes dòriques en les plantes superiors. Sobre l’entrada, un bust d’un altre home poderós: Francisco I Mèdici.
palazzo_uguccioni
 
  • TRIBUNAL DE LES MERCADERIES
Sobre l’antic teatre romà, a mitjans de 1300 es construeix aquest edifici que servia per posar ordre en les disputes entre els sindicats d’artesans de l’època. En la part alta de la façana es poden veure les rèpliques de les escultures que originalment la decoraven i que avui dia s’exposen en el seu interior.
 –
  • PALAU DE LES ASSEGURANCES

La plaça dóna un salt en el temps ja que aquest gran edifici és del segle XIX (1850). És bastant més alt que la resta dels edificis, més antics, ja que té amb una planta més que la resta.

No obstant això, el major atractiu d’aquest edifici per al visitant està en la seva planta zero: l’antiga i tradicional chocolatería Rivoire. És possiblement el cafè amb la millor vista de Florència, pots veure la gent passar per la Piazza della Signoria, i prendre’t una xocolata envoltat de les escultures i obres d’art que decoren la Piazza.

450_1000

Tornar a la pàgina anterior -> MUSEUS

Tornar a la pàgina anterior -> GALERIA D’OBRES